18 Sertai Ekspedisi Memancing Hilang Di Laut China Selatan - Semasa | mStar

18 Sertai Ekspedisi Memancing Hilang Di Laut China Selatan

MIRI: Seramai 18 orang dari Miri dan Bintulu dilaporkan hilang apabila mereka gagal untuk kembali selepas menyertai ekspedisi memancing luar pesisir sejak 1 Jun.

Ahli keluarga bagi mereka yang hilang telah membuat laporan di balai polis Bintulu dan Miri, Isnin.

Ketua Polis Bintulu, Supt Madang Usat mengesahkan polis telah menerima laporan.

"Ya, mereka (keluarga) dalam laporan berkata orang-orang di atas kapal masih tidak kembali sejak memulakan ekspedisi memancing mereka ke Laut China Selatan dari pantai Miri pada 1 Jun.

"Oleh kerana kes ini berlaku di luar pesisir, kami telah merujuk perkara itu kepada pihak berkuasa maritim untuk bantuan.

"Setakat ini (pada pukul 4 petang Isnin), kami masih belum mengesan bot nelayan. Kami tidak pasti di mana bot berada dan apa yang telah berlaku kepada mereka di atas kapal," katanya ketika dihubungi The Star.

Ditanya sama ada misi mencari dan menyelamat melalui udara akan dijalankan, Madang berkata belum ada keputusan dibuat.

Keluarga mangsa juga telah menghubungi pusat khidmat SPDP Bintulu untuk mendapatkan bantuan dalam berhubung dengan pihak berkuasa.

Ketua informasi SPDP Chan Jet Hui memberitahu The Star, Isnin, bahawa ahli parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing telah dimaklumkan tentang kes itu.

"Beliau (Tiong) telah menasihatkan keluarga untuk memberi maklumat sebanyak mungkin kepada pihak polis dan juga menggesa pihak berkuasa untuk menjalankan carian dengan segera.

"Pusat perkhidmatan SPDP juga membantu mengumpul maklumat daripada keluarga. Setakat ini, mereka (keluarga) memberitahu kita terdapat antara 13 dan 18 orang di atas kapal.

"Kita juga tahu bahawa orang yang hilang bukan nelayan - mereka hanya memancing sebagai hobi dan menyewa bot untuk tujuan itu kerana ia adalah cuti Hari Gawai.

"Mereka telah pergi pada 1 Jun dan sepatutnya kembali pada 3 Jun," kata Chan.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain