Bukit Kiara Akan Digazet Sebagai Taman Awam - Semasa | mStar

Bukit Kiara Akan Digazet Sebagai Taman Awam

PETALING JAYA: Pleawat-pelawat di Bukit Kiara boleh menyaksikan satu persekitaran yang semula jadi dan selamat untuk beriadah dan berekreasi.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Chor Chee Heung berkata, bukit berkeluasan 160 hektar itu akan digazetkan sebagai taman awam dan terdapat rancangan sedang diusahakan untuk memastikan ia lebih kondusif untuk para pelawat.

Sebagai permulaan, keseluruhan bukit itu akan dipagari untuk keselamatan orang awam, beliau berkata sambil menambah bahawa sekurang-kurangnya lima pintu masuk akan didirikan di lokasi strategik untuk keselesaan mereka.

Chor berkata, kementerian telah meminta Jabatan Tanah dan Galian untuk menggazetkan bukit itu secepat mungkin.

“Ia merupakan satu-satunya taman yang berkeluasan sebesar itu di Kuala Lumpur dan kami (Kerajaan) menggalakkan orang awam untuk menggunakannya.

“Saya dimaklumkan bahawa kira-kira 7,000 pelawat ke sana pada hujung minggu,” kata beliau pada Sabtu.

Chor berkata, Jabatan Landskap Negara di bawah kementeriannya akan melakukan yang terbaik untuk mengekalkan persekitaran yang semula jadi semasa dan selepas pembangunan bagi taman itu.

Pembangunan itu yang baru sahaja dimulakan akan mengambil masa 20 tahun untuk siap sepenuhnya, beliau berkata, ia juga akan mempunyai laluan khas untuk basikal.

Chor berkata, beliau menerima aduan mengenai tumbuh-tumbuhan di bukit itu dirosakkan.

“Malah, kami (kementerian) telah menanam sebanyak 14,000 pokok di sana setakat ini dan lebih banyak akan ditanam,” katanya.

Chor berkata, Kerajaan memahami terdapat masyarakat dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang prihatin dan mahu agar ia dipelihara maka sebab itu langkah untuk menggazetkannya sebagai taman awam dan menambah baiknya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain