Selangor Tubuh Jawatankuasa Khas Siasat Kesilapan Pewartaan Padang Bola PKNS - Semasa | mStar

Selangor Tubuh Jawatankuasa Khas Siasat Kesilapan Pewartaan Padang Bola PKNS

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor akan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk menyiasat kenyataan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya Datuk Mohamad Roslan Sakiman mengenai kesilapan isu pewartaan padang bola Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata jawatankuasa itu, yang akan dianggotai golongan profesional tanpa kaitan dengan kerajaan negeri, akan meneliti kesilapan berhubung status pewartaan padang bola terbabit sehingga menyebabkan wujudnya dua dokumen Rancangan Tempatan Petaling Jaya 2 (RTPJ 2) yang bercanggah.

"Saya akan berjumpa dengan pihak berkaitan untuk meneliti perkara ini. Jika terdapat unsur salah laku kuasa, satu jawatankuasa khas akan ditubuhkan untuk menyiasat perkara ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Konvensyen Pimpinan Pekerja Selangor di sini, Khamis.

Pada Rabu, sebuah stesen televisyen melaporkan bahawa dokumen RTPJ 2 di MBPJ menunjukkan padang bola itu diwartakan sebagai tapak perniagaan dan perkhidmatan manakala dokumen sama di Jabatan Pembangunan Bandar dan Desa Selangor pula menunjukkan kawasan padang itu telah diwartakan sebagai tanah lapang dan rekreasi.

Sementara itu, ditanya mengenai penahanan anak lelaki seorang ahli politik berhubung penerbitan sebuah buku yang diharamkan pada Selasa lepas, beliau berkata tindakan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) itu dibuat mengikut undang-undang.

Selasa lepas, JAIS menyerbu sebuah syarikat penerbitan di Petaling Jaya dan menahan lelaki itu yang juga pengarah syarikat terbabit kerana menerbit buku 'Allah, Kebebasan dan Cinta' tulisan Irshad Manji yang diharamkan penjualannya.

Pengarah syarikat itu dibebaskan dengan jaminan RM1,800 oleh seorang penjamin penjawat awam setelah diputuskan Hakim Shahrudin Selamat dalam kamarnya di Mahkamah Rendah Syariah di sini. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain