Remaja Perempuan Islam Sebagai Pembantu Rumah Di Malaysia -Ahmad Zahid - Semasa | mStar

Remaja Perempuan Islam Sebagai Pembantu Rumah Di Malaysia -Ahmad Zahid

PNOMH PENH: Masalah pembantu rumah dalam keluarga Islam di Malaysia boleh diatasi jika remaja perempuan Islam Kemboja diberi peluang bekerja di negara berkenaan, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata Kemboja berpotensi membekalkan pembantu rumah kerana kebanyakan remaja perempuannya tidak mempunyai pekerjaan tetap dan sesuai bekerja di Malaysia kerana mereka mengamalkan cara hidup sama.

Katanya Yayasan Dakwah Islam Malaysia (Yadim) dan Yayasan Restu boleh membantu majikan di Malaysia mendapatkan tenaga kerja di sini.

"Saya akan berunding dengan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S Subramaniam dalam masa terdekat supaya mengambil remaja perempuan Islam di Kemboja sebagai pembantu rumah keluarga Islam di Malaysia," katanya kepada wartawan Malaysia selepas majlis penyampaian Bantuan Kemanusiaan di Kampung Cham di sini, Khamis.

Ahmad Zahid berkata langkah itu dapat mengurangkan masalah pergantungan kepada pembantu rumah dari Indonesia dan Filipina.

Katanya remaja yang bekerja dengan keluarga Islam di Malaysia boleh membantu meningkatkan ekonomi penduduk Islam di Kemboja.

Selain itu, katanya umat Islam Kemboja juga berpeluang melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi di Malaysia sebagai persediaan menjadi tenaga profesional di negara mereka.

Sehubungan itu, beliau meminta ahli teknokrat dan badan bukan kerajaan tampil menghulurkan bantuan kewangan membiayai pengajian mereka.

Beliau berkata pendekatan meningkatkan pendidikan adalah langkah jangka panjang yang boleh merubah kehidupan masyarakat Islam di Kemboja.

Beliau berharap bantuan itu dapat dilihat sebagai usaha mengukuhkan hubungan antara rakyat Malaysia dan masyarakat dalam negara Asean. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain