100 Peniaga Kemuka Laporan Kerugian Ekoran Perhimpunan 28 April - Semasa | mStar

100 Peniaga Kemuka Laporan Kerugian Ekoran Perhimpunan 28 April

KUALA LUMPUR: Seramai 100 peniaga dan penjaja di sekitar ibu negara melaporkan kerugian yang mereka alami akibat perhimpunan Bersih 28 April lepas kepada peguam sukarela yang menawarkan bantuan guaman secara percuma untuk menuntut gantirugi.

Jumlah itu diperoleh selepas dua hari tawaran dibuka, kata Pengerusi Majlis Bertindak Peniaga-peniaga Kuala Lumpur Datuk Jamal Md Yunus sambil memberitahu bahawa tawaran itu dibuka sehingga akhir bulan depan.

Beliau berkata pihaknya mensasarkan lebih 70 peratus peniaga dan penjaja yang terjejas akibat perhimpunan itu akan melaporkan kerugian mereka.

"Selebihnya (bagi yang tidak membuat laporan) kami akan membuat anggaran sendiri," katanya pada sidang akhbar di sini, Rabu.

Beliau berkata laporan yang mengandungi maklumat seperti latar belakang perniagaan dan kerugian akan dianalisis oleh peguam sukarela itu sebelum saman dikemukakan kepada pihak yang berkenaan.

Minggu lepas, Ahli Peguam Sukarela (Sukaguam) menawarkan 100 peguam untuk membantu membuat tuntutan gantirugi bagi peniaga di sekitar Kuala Lumpur yang terjejas akibat perhimpunan haram itu.

Peniaga boleh memfailkan tuntutan kerugian di sekretariat yang ditubuhkan di Restoran Ikan Bakar Sekinchan cawangan Gombak yang dibuka setiap Isnin hingga Jumaat dari pukul 2 hingga 4.30 petang.

Sementara itu, Yang Dipertua Persatuan Peniaga dan Penjaja Kuala Lumpur, Datuk Bahrim A. Razak berkata dilaporkan 2,000 peniaga yang mempunyai lesen perniagaan yang sah mengalami kerugian semasa perhimpunan itu.

"Antara yang terlibat ialah 500 penjaja di Jalan Tunku Abdul Rahman, Masjid India (340), Pasar Seni dan Kasturi Walk (140) serta tempat-tempat lain seperti Pudu," katanya.

Beliau berkata setiap mereka dikatakan mengalami kerugian antara RM400 hingga RM500 dan nilai keseluruhan kerugiaan dianggar tidak kurang RM2 juta. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain