Mahkamah Rayuan Tolak Permohonan Kayveas, Isteri Agar Diberi Masa Merayu - Semasa | mStar

Mahkamah Rayuan Tolak Permohonan Kayveas, Isteri Agar Diberi Masa Merayu

PUTRAJAYA: Presiden Parti Progresif Penduduk Datuk Seri M. Kayveas dan isteri, Datin Seri Blanche O'Leary perlu mengembalikan RM470,000 kepada sebuah syarikat kontraktor selepas Mahkamah Rayuan pada Isnin menolak permohonan mereka bagi lanjutan masa untuk memfail rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dua tahun lepas.

Dalam satu keputusan sebulat suara, panel tiga hakim diketuai Datuk Seri Mohamed Apandi Ali juga memerintahkan kos RM3,000 dibayar kepada responden.

Dua lagi hakim ialah Datuk Balia Yusof Wahi dan Datuk Aziah Ali.

Pada prosiding Isnin, peguam Murali Menon, bagi pihak Kayveas dan Blanche, berhujah bahawa mahkamah perlu membenarkan anak guamnya merayu di luar jangka waktu terutamanya disebabkan tiada tindakan atau kecuaian peguam cara sebelumnya untuk memfail rayuan dalam masa ditetapkan.

Dengan keputusan pada Isnin, Kayveas, yang juga bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, dan isteri dikehendaki membayar jumlah tersebut kepada Peninsular Concord Sdn Bhd sebagaimana diperintahkan oleh hakim Mahkamah Tinggi Harminder Singh pada 28 Julai, 2010.

Harminder dalam keputusannya juga menolak tuntutan balas oleh kedua-dua defendan terhadap syarikat itu.

Kedua-dua Kayveas dan Blanche bertindak sebagai "pemegang kepentingan" dalam usaha syarikat itu mendapatkan kerja bina jalan dalam sebuah projek.

Murali juga memberitahu panel bahawa nota prosiding dan asas penghakiman Mahkamah Tinggi tidak disediakan oleh mahkamah.

"Anak guam saya tidak harus menderita hanya kerana kesilapan peguam cara" hujah Murali. Peguam L P Leong, yang bertindak bagi pihak kontraktor, berhujah bahawa permohonan itu wajar ditolak atas alasan pemohon gagal mengemukakan penjelasan munasabah atas kelewatan itu.

Beliau berkata asas penghakiman telah dilaporkan dalam kedua-dua jernal undang-undang MLJ dan CLJ pada lewat 2010, sementara tarikh akhir memfail rayuan ialah 14 Ogos 2010. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain