Pemindahan Pelatih PLKN Tangkas Kendiri Tidak Jejaskan Latihan - Semasa | mStar

Pemindahan Pelatih PLKN Tangkas Kendiri Tidak Jejaskan Latihan

KUALA KANGSAR: Penempatan semula 248 pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Tangkas Kendiri di sembilan kem lain tidak akan menjejaskan latihan mereka kerana semua modul dijalankan serentak di semua 78 kem di seluruh negara.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Abdul Hadi Awang Kecil berkata kesemua pelatih terlibat dipindahkan ke Kem Nilam Ehsan Bidor, Kem Jiwa Murni, Kem Teluk Rubiah, Kem PLKN Segari, Kem PLKN Sentosa Chenderiang, dan Kem PLKN Desa Rimba di Perak; Kem Rekreasi Belia Baling di Kedah; serta Kem Batu Jong Kuala Krai dan Kem Cancun Park Pasir Mas di Kelantan.

"Kesemua pelatih dipindahkan ke sembilan kem berdasarkan pergerakan asal mereka. Sekiranya mereka bergerak dari Kota Baharu, Kelantan mereka akan dipindahkan ke kem yang melalui jalan yang sama ketika mereka dibawa ke kem ini pada 1 Mei lalu.

"Kita ingin melihat mereka pulang ke kampung asal mengikut jalan yang sama. Pendek kata mereka dipindahkan ke negeri masing-masing supaya tidak ada masalah ketika mereka pulang kelak," katanya kepada pemberita selepas upacara pelepasan pelatih terlibat di Kem Tangkas Kendiri, Sauk, Isnin.

Pada 22 Mei lepas, Mahkamah Tinggi Taiping mengeluarkan notis sita ke atas kem berkenaan kerana pengusahanya didakwa gagal menjelaskan hutang kepada pembekal.

Abdul Hadi berkata keputusan mahkamah menyita kem berkenaan tidak melibatkan peralatan milik JLKN, sebaliknya hanya melibatkan peralatan milik pengusaha kem seperti meja makan, kerusi, lampu, katil dan tilam.

Beliau berkata jurulatih kem terbabit pula akan dipindahkan secara berperingkat ke kem yang kekurangan jurulatih.

"Sebahagian daripada mereka akan dipindahkan hari ini (Isnin) dan yang lain akan berpindah selepas menyelesaikan kerja mereka," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain