Menyalurkan Air Mentah Dari Tasik Kenyir Ke Selangor Hanya Salah Satu Pilihan - Khalid - Semasa | mStar

Menyalurkan Air Mentah Dari Tasik Kenyir Ke Selangor Hanya Salah Satu Pilihan - Khalid

SHAH ALAM: Menyalurkan air mentah dari Tasik Kenyir, Terengganu ke Selangor hanyalah salah satu pilihan, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

Khalid berkata idea untuk berbuat demikian masih belum dicadangkan kepada kerajaan persekutuan.

"Kami mempunyai banyak cara untuk menyelesaikan isu air di negeri ini. Itu adalah hanya salah satu. Banyak teknologi baru akan dibincangkan dalam forum air di sini pada 12 Jun, seperti loji rawatan air mudah alih," katanya kepada pemberita pada Isnin, selepas mesyuarat bulanan dengan kakitangan awam.

Khalid baru-baru ini mencadangkan penyaluran air mentah disalurkan kepada Selangor dari Tasik Kenyir di Terangganu, kerana tasik ini mempunyai kedalaman lebih daripada 100 meter dan mempunyai kapasiti menyimpan air terbesar di Semenanjung Malaysia.

Beliau berkata isu bekalan air mentah adalah lebih penting berbanding air yang dirawat dalam menyelesaikan masalah bekalan air di negeri ini pada masa akan datang.

Khalid berkata kos pemasangan paip dari Tasik Kenyir dianggarkan sebanyak RM700 juta, lebih murah daripada menyalurkan dari Sungai Pahangat di mana kos anggaran sebanyak RM5 bilion.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain