Sam Chong Bilionaire Kelahiran Malaysia Pertama Australia - Semasa | mStar

Sam Chong Bilionaire Kelahiran Malaysia Pertama Australia

MELBOURNE: Pengusaha lombong Sam Chong muncul sebagai bilionaire kelahiran Malaysia pertama di Australia apabila namanya termasuk dalam senarai 200 Orang Paling Kaya Business Review Weekly (BRW).

Jumlah kekayaan Chong, 69, yang dilahirkan di Tanah Rata, Cameron Highlands, meningkat A$50 juta (RM153.623 juta) daripada A$950 juta (RM2.918 bilion) pada tahun lepas.

Sementara itu, seorang lagi anak Malaysia semakin menghampiri kelayakan untuk menyertai Billionaires' Club. Beliau ialah pemaju hartanah Queensland, Maha Sinnathamby, 72, yang disenaraikan memiliki kekayaan bernilai A$820 juta (RM2.519 bilion), dengan jumlah kekayaannya melonjak dengan ketara bulan demi bulan.

Chong, bapa kepada seorang anak, datang ke Australia pada 1973 untuk mengikuti pengajian dalam bidang kejuruteraan perlombongan di University of New South Wales, Sydney.

BRW, majalah perniagaan terkemuka Australia, berkata Chong memainkan pelbagai peranan dalam bidang perlombongan selepas tamat pengajian dan seterusnya menyandang jawatan penting dalam Queensland Coal Mine Management, kini dikenali sebagai Jellinbah Group, pada 1980-an.

Ketika menyertai syarikat itu, beliau bertugas bersama jutawan Jim Gorman dan mendiang Ken Talbot, sebelum mereka menceburi perniagaan lain.

Chong memegang 23 peratus kepentingan dalam syarikat itu, yang memiliki 70 peratus kepentingan dalam dua lombong arang batu bersaiz kecil di Bowen Basin, di tengah Queensland dan kini dalam proses memajukan sebuah lagi lombong.

Bilionaire yang tinggal di Brisbane ini, juga memiliki portfolio meluas dalam biang hartanah di Brisbane dan kawasan sekitarnya, termasuk sebuah pangsapuri bernilai A$70 juta (RM215 juta) dan projek pembangunan hotel di Kawasan Pusat Perniagaan (CBD) Brisbane, yang dijadualkan siap akhir tahun depan.

Sinnathamby pula mempunyai kisah tersendiri dan menjadi lambang jutawan yang berjaya melalui usaha sendiri. Berasal daripada keluarga miskin pada zaman pendudukan Jepun, beliau berangkat ke Sydney selepas tamat belajar di St Paul's Institution, Seremban, untuk mengikuti pengajian dalam bidang kejuruteraan.

Greater Springfield kepunyaan Sinnathamby merupakan bandar milik persendirian terbesar yang dibangunkan berdasarkan pelan induk di Australia.

Seorang yang berwawasan jauh, Sinnathamby adalah pemaju bagi keseluruhan kawasan tanah seluas 2,860 di Greater Springfield, yang menjadi tempat kediaman lebih 23,000 penduduk dan 9,000 pelajar sejak ia dibina pada 1991.

Setakat ini, hanya 13 peratus daripada jumlah keluasan itu, yang dibelinya bersama seorang rakan bernama Bob Sharpless dengan harga hanya A$7.2 juta (RM22.12 juta) pada awal 1990-an, telah dimajukan.

Apabila siap sepenuhnya, pelaburan di Greater Springfield, yang terletak kira-kira 45km dari Brisbane, dianggarkan bernilai lebih A$23 bilion (RM70.66 bilion). Sehingga kini, jumlah pelaburan bagi tujuan itu melebihi A$3.2 bilion (RM9.83 bilion).

Greater Springfield mempunyai CBD, taman pusat dan tasik serta presint pendidikan, hospital, di samping presint kesejahteraan dan teknologi maklumat sendiri.

Kesemua empat anak Sinnathamby menceburi bidang pembangunan hartanah dan mempunyai hubungan rapat antara satu sama lain.

Sementara itu, dua anak Malaysia sekali lagi termasuk dalam senarai orang paling kaya BRW tahun ini. David Teoh dan isterinya Vicky, kedua-duanya berusia 56 tahun, menambah jumlah kekayaan daripada A$484 juta (RM1.487 bilion) pada tahun lepas kepada A$525 juta (RM1.613 bilion) tahun ini melalui perniagaan dalam bidang teknologi. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis