Mogok Lapar Satu Lagi Cubaan Rosak Program Tranformasi - Hishammuddin - Semasa | mStar

Mogok Lapar Satu Lagi Cubaan Rosak Program Tranformasi - Hishammuddin

PUTRAJAYA: Ancaman mogok lapar oleh sekumpulan tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dilihat sebagai satu lagi percubaan untuk merosak atau mengalih perhatian daripada program transformasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menyatakan demikian, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata rakyat perlu memandang secara lebih luas dan lihat apa yang berlaku secara positif daripada menyentuh kes-kes, insiden dan isu individu yang akhirnya mencetuskan perpecahan.

"Melakukan mogok lapar atau tidak adalah keputusan mereka. Pada akhirnya kita akan patuhi undang-undang dan tidak ada perubahan.

"Anda perlu lalui proses biasa. Undang-undang baru (menggantikan ISA) perlu diwartakan, dan undang-undang baru itu juga menyatakan bahawa mereka yang didakwa sebelum ini tidak terjejas.

"Jadi saya fikir ini satu helah orang hendak mengalih perhatian atau merosakkan program transformasi Perdana Menteri," kata beliau semasa melancarkan Y-Avenue di Himpunan Sejuta Belia di sini, Jumaat. Menurut laporan media, sekumpulan tahanan ISA di Pusat Tahanan Kamunting mengancam mengadakan mogok lapar jika kerajaan tidak membebaskan mereka atau mendakwa mereka di mahkamah.

Mereka menuntut agar dibebaskan oleh kerana ISA sudah dihapuskan dan diganti dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012.

Sebelum ini, mereka mengadakan mogok lapar seminggu tetapi menamatkannya pada 18 Mei selepas menemui wakil-wakil Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM). -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain