PKR Kecam Kerajaan Saman Ambiga - Semasa | mStar

PKR Kecam Kerajaan Saman Ambiga

PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengecam tindakan kerajaan memfailkan saman terhadap 10 penganjur bersama perhimpunan Bersih 3.0 termasuk pengerusinya, Datuk S. Ambiga.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata hingga kini polis gagal membuktikan siapa pelaku yang menyebabkan 15 kenderaan hak milik kerajaan mengalami kerosakan.

"PKR mengutuk keputusan kerajaan untuk mendakwa Ambiga dan Jawatankuasa Pemandu Bersih bagi mendapatkan ganti rugi yang dilakukan oleh orang lain termasuk ejen provokasi.

"Hingga kini polis tidak tidak menyatakan siapa yang mengakibatkan kerosakan itu berlaku sebaliknya kerajaan memfailkan saman sivil kepada mereka," katanya menerusi satu kenyataan di sini, Khamis.

Menerusi saman yang difailkan pada 15 April lalu, kerajaan menuntut ganti rugi khas RM122,000 atas dakwaan gagal mengawal perhimpunan haram pada 28 April lalu.

Kerugian tersebut terpaksa ditanggung oleh kerajaan ekoran kerosakan yang dialami ke atas 15 kenderaan hak milik kerajaan.

Selain Ambiga, kerajaan Malaysia selaku plaintif turut menamakan Maria Chin Abdullah, Zaid Kamarudin, Haris Fathillah Mohamed, K. Arumugam, S. Arul Prakash, Wong Chin Huat, Dr. Ahmad Farouk Musa, Toh Kin Woon dan Andrew Khoo sebagai pihak defendan.

Dalam pada itu Wan Azizah turut mempersoalkan nilai ganti rugi yang dituntut kerana tiada saksi bagi membuktikan kerosakan yang didakwa berlaku pada hari perhimpunan itu diadakan.

"Kemungkinan kerosakan dilakukan dengan sengaja bagi mewujudkan kerosakan yang lebih teruk agar kerugian besar boleh dilihat," dakwanya.

Artikel Berkaitan

default image

Anwar Bantah 'K-Pop Ala PKR'

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain