Kesatuan Sekerja Tidak Halang Langkah Capai Kecekapan - Rafidah - Semasa | mStar

Kesatuan Sekerja Tidak Halang Langkah Capai Kecekapan - Rafidah

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Rafidah Aziz telah meminta kesatuan sekerja dan para pekerja untuk menyokong sebarang usaha menjadikan syarikat masing-masing lebih cekap dan tidak menghalang usaha berkenaan.

"Syarikat-syarikat tidak boleh mengambil sikap "urusan seperti biasa" membiarkan kesilapan lama mengekang usaha berganjak ke hadapan untuk menjadi lebih berdaya saing," katanya.

Rafidah, yang mendapat kepujian pada peringkat antarabangsa kerana membawa masuk pelaburan langsung asing (FDI) ke Malaysia, memberi amaran kepada kesatuan-kesatuan sekerja bahawa pasaran semakin menjadi sangat berdaya saing dan lebih teruk lagi bagi rantau ini dengan ketibaan dasar Langit Terbuka Asean pada 2015.

Beliau mengulas mengenai perjanjian pertukaran saham selama lapan bulan antara Malaysia Airlines (MAS) dan syarikat penerbangan bajet AirAsia yang dibatalkan pada awal bulan ini berikutan tentangan hebat kesatuan pekerja MAS.

"Kesatuan sekerja dan pekerja perlu menyokong mana-mana usaha untuk menjadikan syarikat mereka lebih cekap dan tidak menghalang dan mempolitikkan isu itu," kata Rafidah, yang juga Pengerusi AirAsia X, iaitu sekutu syarikat penerbangan jarak jauh AirAsia.

Katanya adalah penting bagi pengurusan dan kesatuan untuk datang ke mesyuarat bagi mencapai persetujuan bagi maju ke hadapan.

Sambil memberi satu lagi nasihat kepada kesatuan itu, Rafidah berkata: "Pekerja dan kesatuan perlu memahami bahawa syarikat itu adalah enterpris perniagaan dan perlu menunjukkan keuntungan kepada para pemegang saham."

"Sebarang usaha penjimatan dan kecekapan yang dicapai melalui kerjasama (di kalangan syarikat) dapat disalurkan kepada para penumpang. Apabila satu-satu syarikat mencatatkan keuntungan, pekerja juga akhirnya mendapat manfaat," katanya mengenai kerjasama antara MAS, AirAsia dan AirAsia X.

"Mengenai AirAsia X, kami akan terus berusaha melaksanakan kerjasama yang akan menghasilkan kos lebih rendah dan kecekapan lebih baik yang tidak melanggar sebarang undang-undang anti-trust atau persaingan yang berkuat kuasa," katanya.

Minggu lepas, bekas Pengarah Urusan MAS Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman turut merayu kesatuan sekerja syarikat penerbangan itu suopaya menggunakan sikap bersabar dan tidak mengambil tindakan keras terhadap sebarang langkah MAS untuk memulihkan syarikat penerbangan yang bermasalah itu.

Katanya 20,000 pekerja syarikat itu perlu memberi sokongan penuh kepada pengurusan yang tiada pilihan tetapi perlu mengemukakan model perniagaan baharu yang dengan sendirinya memerlukan perubahan dilakukan sepanjang perubahan itu. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain