Perkasa Bela Nasib Polis - Semasa | mStar

Perkasa Bela Nasib Polis

KUALA LUMPUR: Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali berkata, pihaknya bersedia menghulurkan bantuan termasuk bantuan guaman kepada Lans Koperal Mohd Khairul Asri Mohd Sobri, 30, dan Konstabel Shahrul Niza Abd Jalil, 24, yang didakwa di Mahkamah Majistret atas kesalahan melakukan kekerasan terhadap jurugambar semasa Bersih 3.0.

Katanya, bantuan itu diberikan kerana Perkasa sentiasa menghargai pengorbanan pasukan keselamatan sejak dulu hingga sekarang.

"Bagi pihak Perkasa kita terpanggil untuk beri bantuan kepada kedua-dua mereka. Mereka ini Konstabel biasa yang diarahkan menjalankan tugas.

"Sama ada mereka bersalah atau tidak, terserah kepada mahkamah untuk tentukan," katanya dalam sidang media yang diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, dekat sini, Selasa.

Beliau menambah, bantuan turut akan diberikan kepada mana-mana petugas keselamatan yang memerlukan khidmat dan bantuan mereka.

Dalam pada itu beliau menggesa kerajaan agar memberi lebih perhatian dari segi kebajikan, gaji dan kenaikan pangkat kepada pasukan unit beruniform di negara ini, khususnya petugas keselamatan.

Ahli Parlimen Pasir Mas itu berkata, dalam merealisasikan tuntutan ini, pihaknya mencadangkan agar urusan kenaikan gaji dan pangkat pasukan beruniform diasingkan daripada jawatan dalam perkhidmatan awam yang lain.

"Perkasa mengambil berat kebajikan polis di semua peringkat, termasuklah golongan tentera, dari segi gaji, pangkat dan kebajikan mereka.

"Dalam golongan unit beruniform, yang berjawatan tinggi tak ramai, tapi tanggungjawab mereka menjaga keselamatan, saya lihat mengatasi jawatan yang memerlukan kelulusan diploma, ijazah dan sebagainya," katanya.

Menurut Ibrahim, tugas pasukan keselamatan seperti polis dan tentera pada hari ini yang lebih mencabar memerlukan mereka berdepan risiko keselamatan, di samping perlu menahan diri daripada dikecam golongan tertentu seperti mana yang berlaku dalam perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

"Apatah lagi polis sekarang ini digelar 'anjing kerajaan'. Kalau jenayah meningkat, polis juga yang dipersalah dan dipertanggungjawabkan," katanya.

Golongan ini, katanya, jika tidak diberikan bantuan, perhatian dan sokongan sewajarnya akan berisiko berdepan masalah psikologi yang boleh menjejaskan mutu dan perkhidmatan dalam menjaga keamanan negara.

"Perkasa tabik kepada golongan ini. Kita dapati moral mereka terjejas akibat serangan bertubi-tubi daripada mereka yang tidak melihat dari aspek tanggungjawab yang dipikul mereka.

"Kita cadang dan desak kerajaan prihatin dan beri perhatian yang lebih kepada mereka," tegasnya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?