BN Selesai Isu Air Jika Menang Di Selangor - Mohd Zin

SHAH ALAM: Isu kekurangan rizab air di Selangor akan selesai jika Barisan Nasional (BN) menguasai semula negeri itu pada pilihan raya umum akan datang, kata Koordinator BN Selangor Datuk seri Mohd Zin Mohamed.

Ini kerana katanya BN akan menyambung semula Projek Loji Rawatan Air Langat 2 yang sebelum ini sudah dijalankan kerajaan BN.

"Kerajaan Selangor yang diteraju pembangkang menolak projek ini kerana ia usaha kerajaan BN sebelum ini, jadi mereka tidak mahu kita (BN) mendapat kelebihan," katanya pada sidang media, di sini, Isnin.

Mohd Zin berkata rancangan kerajaan negeri untuk menggunakan air lombong jika rizab air tersebut habis juga tidak munasabah kerana kos merawat air lombong adalah tinggi.

"Kadar rizab air hanya tinggal 2.4 peratus berbanding kadar yang sepatutnya iaitu 20 peratus. Berdasarkan kajian, Lembah Klang akan mengalami krisis air serius pada 2014," katanya menambah isu itu juga menyebabkan Selangor kehilangan pelaburan bernilai RM3.8 bilion membabitkan 129 kilang yang menawarkan 12,300 pekerjaan.

Mengenai Pusat Khidmat Rakyat (Pakar) BN yang dirasmikan Perdana Menteri pada 10 Mei lepas, Mohd Zin berkata sebanyak 1,306 panggilan telah diterima dan daripada jumlah itu 72 peratus aduan sudah diselesaikan.

"...sebanyak 28 peratus lagi masih di peringkat siasatan di mana tiga kawawan parlimen yang mencatatkan aduan tertinggi ialah Kota Raja, Kapar dan Shah Alam," katanya. - BERNAMA

Artikel Lain