Penarikan Diri Dong Zong Tidak Jejaskan Jawatankuasa Khas - TPM - Semasa | mStar

Penarikan Diri Dong Zong Tidak Jejaskan Jawatankuasa Khas - TPM

MUAR: Keputusan Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia (Dong Zong) menarik diri daripada jawatankuasa khas mengatasi kekurangan guru di sekolah rendah Cina tidak akan menjejaskan tugas jawatankuasa itu, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata keputusan Dong Zong itu tidak memberi apa-apa kesan kerana jawatankuasa itu turut dianggotai empat atau lima badan pendidikan Cina yang lain.

"Tak apa (tindakan Dong Zong menarik diri daripada jawatankuasa). Jikalau Dong Zong tak ada, ia boleh membantu menyelesaikan masalah. Jikalau dia (Dong Zong) ada, ia mengusutkan lagi masalah," katanya kepada pemberita di Kompleks Seri Pekembar di Pagoh, Sabtu.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata demikian sebagai mengulas keputusan Dong Zong menarik diri daripada jawatankuasa khas kementerian bagi mengatasi masalah kekurangan guru di sekolah Cina.

Katanya usaha mengatasi kekurangan guru itu melibatkan latihan berpanjangan guru dan ini memakan masa yang lama sehingga tahun 2018, tetapi kementerian mahu mengatasinya dengan cepat.

Terdahulu, Muhyiddin menghadiri sambutan Hari Keluarga syarikat Leong Hup di Kompleks Sukan Pagoh.

Ditanya sama ada tindakan Dong Zong itu bermotifkan politik, beliau berkata memang dari dahulu tindakan badan itu berbaur politik.

Bagaimanapun, katanya perkara sama ada tindakan badan pendidikan Cina itu bermotif politik atau sebaliknya, tidak penting kerana matlamat kementerian mahu memartabatkan pendidikan negara.

Timbalan Perdana Menteri berkata setiap tahun kementerian membelanjakan RM2.8 bilion untuk Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan RM1.09 bilion untuk Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil.

Beliau berkata kementerian bukan sahaja berusaha untuk menyelesaikan masalah di sekolah Cina, tetapi juga di sekolah Tamil dan Kebangsaan yang turut mempunyai pelbagai masalah. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain