Penggunaan Kad Mendarat Bagi Pelawat Asing Dimansuh Mulai 1 Jun - Semasa | mStar

Penggunaan Kad Mendarat Bagi Pelawat Asing Dimansuh Mulai 1 Jun

PUTRAJAYA: Setiap pelawat asing hanya perlu membawa pasport dan tidak lagi perlu mengisi borang untuk memasuki negara ini apabila penggunaan Kad Mendarat Imigresen (IMM.26) dimansuhkan mulai 1 Jun ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Tan Sri Mahmood Adam berkata, penggunaan kad itu didapati tidak lagi sesuai pada masa ini kerana Jabatan Imigresen Malaysia telah memperkenalkan sistem merekod biometrik setiap pelawat asing melalui Sistem Penguatkuasaan dan Pendaftaran Nasional (NERS).

"Sistem NERS yang diperkenalkan pada 1 Jun 2011 berupaya merekod dan menyimpan data pelawat asing, dengan demikian ia telah memenuhi keperluan Kementerian Pelancongan untuk merekod data pelancong asing," katanya dalam kenyataan di sini Khamis.

Mahmood berkata, keputusan yang dicapai melalui perbincangan antara Jabatan Imigresen, KDN dan Kementerian Pelancongan itu tidak akan menjejaskan keselamatan negara malahan ia berupaya membantu dan memudahcara proses ketibaan pelawat di Malaysia dan menyingkatkan waktu berurusan di pintu masuk negara.

Sehubungan itu orang ramai dipohon supaya merujuk terus ke Jabatan Imigresen melalui talian 1-800-22-6969 dan emel ke alamat pro@imi.gov.my jika terdapat sebarang kekeliruan dan pertanyaan, katanya.

Sementara itu dalam kenyataan berasingan KDN memaklumkan bahawa pelancaran Skuad Muda KDN yang dijadual Sabtu ini di Tapak Pameran Ekspo Pertanian Malaysia (MAeps) Serdang ditangguh ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

Skuad itu diadakan bagi memberi lebih banyak peluang kepada golongan berumur antara 18 hingga 25 tahun menyertai aktiviti kesukarelaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Penoreh Maut Motosikal Diseret Lori

Artikel Berkaitan

Artikel Lain