Penggunaan Kad Mendarat Bagi Pelawat Asing Dimansuh Mulai 1 Jun - Semasa | mStar

Penggunaan Kad Mendarat Bagi Pelawat Asing Dimansuh Mulai 1 Jun

PUTRAJAYA: Setiap pelawat asing hanya perlu membawa pasport dan tidak lagi perlu mengisi borang untuk memasuki negara ini apabila penggunaan Kad Mendarat Imigresen (IMM.26) dimansuhkan mulai 1 Jun ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Tan Sri Mahmood Adam berkata, penggunaan kad itu didapati tidak lagi sesuai pada masa ini kerana Jabatan Imigresen Malaysia telah memperkenalkan sistem merekod biometrik setiap pelawat asing melalui Sistem Penguatkuasaan dan Pendaftaran Nasional (NERS).

"Sistem NERS yang diperkenalkan pada 1 Jun 2011 berupaya merekod dan menyimpan data pelawat asing, dengan demikian ia telah memenuhi keperluan Kementerian Pelancongan untuk merekod data pelancong asing," katanya dalam kenyataan di sini Khamis.

Mahmood berkata, keputusan yang dicapai melalui perbincangan antara Jabatan Imigresen, KDN dan Kementerian Pelancongan itu tidak akan menjejaskan keselamatan negara malahan ia berupaya membantu dan memudahcara proses ketibaan pelawat di Malaysia dan menyingkatkan waktu berurusan di pintu masuk negara.

Sehubungan itu orang ramai dipohon supaya merujuk terus ke Jabatan Imigresen melalui talian 1-800-22-6969 dan emel ke alamat pro@imi.gov.my jika terdapat sebarang kekeliruan dan pertanyaan, katanya.

Sementara itu dalam kenyataan berasingan KDN memaklumkan bahawa pelancaran Skuad Muda KDN yang dijadual Sabtu ini di Tapak Pameran Ekspo Pertanian Malaysia (MAeps) Serdang ditangguh ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

Skuad itu diadakan bagi memberi lebih banyak peluang kepada golongan berumur antara 18 hingga 25 tahun menyertai aktiviti kesukarelaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Penoreh Maut Motosikal Diseret Lori

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain