Penggunaan Kad Mendarat Bagi Pelawat Asing Dimansuh Mulai 1 Jun - Semasa | mStar

Penggunaan Kad Mendarat Bagi Pelawat Asing Dimansuh Mulai 1 Jun

PUTRAJAYA: Setiap pelawat asing hanya perlu membawa pasport dan tidak lagi perlu mengisi borang untuk memasuki negara ini apabila penggunaan Kad Mendarat Imigresen (IMM.26) dimansuhkan mulai 1 Jun ini.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Tan Sri Mahmood Adam berkata, penggunaan kad itu didapati tidak lagi sesuai pada masa ini kerana Jabatan Imigresen Malaysia telah memperkenalkan sistem merekod biometrik setiap pelawat asing melalui Sistem Penguatkuasaan dan Pendaftaran Nasional (NERS).

"Sistem NERS yang diperkenalkan pada 1 Jun 2011 berupaya merekod dan menyimpan data pelawat asing, dengan demikian ia telah memenuhi keperluan Kementerian Pelancongan untuk merekod data pelancong asing," katanya dalam kenyataan di sini Khamis.

Mahmood berkata, keputusan yang dicapai melalui perbincangan antara Jabatan Imigresen, KDN dan Kementerian Pelancongan itu tidak akan menjejaskan keselamatan negara malahan ia berupaya membantu dan memudahcara proses ketibaan pelawat di Malaysia dan menyingkatkan waktu berurusan di pintu masuk negara.

Sehubungan itu orang ramai dipohon supaya merujuk terus ke Jabatan Imigresen melalui talian 1-800-22-6969 dan emel ke alamat pro@imi.gov.my jika terdapat sebarang kekeliruan dan pertanyaan, katanya.

Sementara itu dalam kenyataan berasingan KDN memaklumkan bahawa pelancaran Skuad Muda KDN yang dijadual Sabtu ini di Tapak Pameran Ekspo Pertanian Malaysia (MAeps) Serdang ditangguh ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

Skuad itu diadakan bagi memberi lebih banyak peluang kepada golongan berumur antara 18 hingga 25 tahun menyertai aktiviti kesukarelaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain