Lima, Termasuk Tiga Adik-Beradik Dari Mexico Dijatuhi Hukuman Gantung Edar Dadah - Semasa | mStar

Lima, Termasuk Tiga Adik-Beradik Dari Mexico Dijatuhi Hukuman Gantung Edar Dadah

KUALA LUMPUR: Lima lelaki, termasuk tiga adik- beradik dari Mexico, telah dijatuhkan dihukum mati oleh Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis selepas didapati bersalah mengedar dadah berbahaya bernilai kira-kira RM44 juta.

Pelukis dari Singapura Lim Hung Wang, 55, pengendali kren dari Malaysia, Lee Boon Siah, 48, dan warga Mexico, Jose Regino Gonzales Villarreal, 33, Simon Gonzales Villarreal, 36, dan Luis Alfonso Gonzales Villarreal, 44, juga pengendali kren, telah disabitkan dengan kesalahan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Hj Mohd Zawawi Saleh kerana mengedar 29,460.17 gram methamphetamine.

Kesalahan itu didakwa berlaku pada 3.15 petang pada 4 Mac 4 empat tahun lalu di IPL Packaging Industries Sdn Bhd kilang di Jalan Idaman 1/5, Taman Senai Industries, Senai, Johor Bahru.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Zawawi berkata berdasarkan bukti yang dikemukakan, jelas menunjukkan bahawa kilang telah digunakan untuk membuat methamphetamine.

Beliau menolak lima mereka yang mendakwa hadir di kilang sebagai pencuci yang diupah untuk membersihkan tempat itu dan berkata ia tidak masuk akal.

Peguam Kitson Foong, yang mewakili Lee dan adik-beradik Villarreal berkata beliau pertama sekali akan memfailkan notis rayuan pertama keesokan hari.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain