Sistem Pendidikan Perlu Dilihat Secara Objektif, Jangan Dilingkungi Dunia Politik - Zambry - Semasa | mStar

Sistem Pendidikan Perlu Dilihat Secara Objektif, Jangan Dilingkungi Dunia Politik - Zambry

KUALA KANGSAR: Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata kualiti pendidikan negara tidak perlu dipersoalkan sambil meminta mana-mana pihak yang bersikap sinis terhadapnya supaya kembali melihatnya secara objektif dan bukan hanya dilingkungi dengan dunia politik semata-mata.

Beliau berkata ini kerana kerajaan sentiasa melakukan perubahan dengan memperbaiki sistem atau kaedah pendidikan dari semasa ke semasa untuk melonjakkannya ke tahap transformasi pendidikan.

"Mungkin terdapat pelbagai bidang pendidikan mempunyai kekurangan masing-masing dan perlu diperbaiki...mana-mana pihak boleh mengutarakan pandangan tetapi bukan dengan mempersoalkan atau mentertawakan kualiti pendidikan di negara kita," katanya kepada pemberita pada majlis perasmian Festival Hari Guru (FHG 2012) sempena sambutan Hari Guru peringkat kebangsaan di sini, Ahad.

Beliau berkata demikian apabila mengulas mengenai terdapat pihak yang mempersoalkan kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini, mengenai tahap kualiti pendidikan di negara ini antara yang terbaik dalam dunia.

Turut hadir pada majlis itu Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin dan Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Sufaat Tumin.

Zambry turut menjelaskan bahawa kerajaan melakukan perubahan apabila sistem pendidikan digabungkan dengan aspek kokurikulum bagi mencungkil dan menggilap bakat pelajar.

"Sebagai contoh pelajar bukan sahaja pandai dalam mata pelajaran malah pandai bermain alat muzik, ini merupakan refleksi dan manifestasi berkembangnya pendidikan di negara kita dengan menggabungkan aspek kokurikulum," katanya.

Mengenai majlis itu beliau berkata festival yang dianjurkan oleh Kumpulan Utusan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran itu memberi rangsangan kepada orang ramai untuk melonjakkan lagi agenda transformasi pendidikan.

"Transformasi pendidikan merupakan antara perkara yang perlu ditekankan dalam agenda transformasi negara. Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan juga Timbalan Perdana Menteri turut menekankan bahawa pentingnya pendidikan untuk mencapai ke satu tahap pendidikan dunia," katanya.

FHG 2012 yang merupakan festival perguruan terbesar dianjurkan dari 12 hingga 16 Mei ini, menyajikan pelbagai aktiviti pendidikan antaranya pameran, pertandingan khusus buat pelajar sekolah rendah dan menengah, aktiviti di gerai Utusan, studio penghias wajah, jualan buku dan majalah.

Pada majlis itu Zambry turut menyampaikan anugerah Pelajar Cemerlang kepada 30 pelajar negeri itu yang lulus cemerlang dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain