Pemuda BN Sabah Hanya Senaraikan 'Calon Boleh Menang'

KOTA KINABALU: Pergerakan Pemuda Barisan Nasional (BN) Sabah sudah mengemukakan beberapa nama calon kepada pucuk pimpinan parti untuk dipertimbangkan mewakili BN pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Ketuanya Awang Kadin Tang berkata mereka yang disenaraikan itu adalah pemimpin muda yang berpotensi dan dianggap "calon boleh menang".

"Kita tidaklah mengharap sangat...kita serahkan sahaja kepada pucuk pimpinan parti (BN) untuk membuat keputusan. Apa yang penting ialah pergerakan Pemuda B Nakan membantu habis-habis bagi memastikan BN menang pada pilihan raya akan datang," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media bagi mengumumkan Program B NPilihan Orang Muda peringkat negeri, anjuran bersama pergerakan itu dan Puteri Umno Sabah di Bangunan Umno Sabah di sini, Isnin.

Ketua Puteri Umno Sabah Musliati Moslimin yang turut hadir pada sidang media itu juga mengesahkan telah menghantar beberapa nama calon untuk pertimbangan pucuk pimpinan parti.

Awang Kadin berkata program yang bakal diadakan di Tawau pada 18 Mei itu merupakan sebahagian daripada persedian menghadapi pilihan raya umum akan datang yang dijangka dihadiri 10,000 anggota jentera Pemuda BN, Puteri Umno dan parti-parti komponen BN negeri.

Katanya antara pengisian program itu ialah pameran dan peluang pendidikan, peluang pekerjaan melalui pelbagai agensi kerajaan, kempen derma darah dan kempen pendaftaran pemilih baru.

Awang Kadin berkata usaha meraih sokongan golongan muda itu amat penting memandangkan kajian Pemuda BN baru-baru ini mendapati 62 peratus pengundi muda merupakan pengundi atas pagar.

"Kita dalam Pemuda BN dan Puteri Umno akan memastikan golongan generasi muda bersama-sama dengan pemimpin BN, (dan) menerangkan pelbagai isu yang telah diputar belitkan oleh pembangkang yang bertujuan mencetuskan kemarahan rakyat terhadap kerajaan," katanya. -BERNAMA

Artikel Lain