Pakar Numerologi Minta Bahasa Tamil Turut Dilayan Sama Rata - Semasa | mStar

Pakar Numerologi Minta Bahasa Tamil Turut Dilayan Sama Rata

Krishnan memegang sepanduk yang tertera
Krishnan memegang sepanduk yang tertera "Bahasa Jiwa Bangsa" dalam tiga bahasa. Foto THE STAR oleh AHMAD IZZRAFIQ ALIAS

PETALING JAYA: Seorang lelaki di hadapan sebuah bank di sini memegang sepanduk yang tertera “Bahasa Jiwa Bangsa” dalam tiga bahasa, menggesa supaya bahasa Tamil turut disertakan pada semua papan tanda besar dan label produk.

"Jika tanda-tanda dan label boleh dicetak dalam bahasa Malaysia dan bahasa Cina, kenapa mereka tidak memasukkan juga bahasa Tamil?" soal seorang pakar numerologi, V. Krishnan, 62, yang menarik perhatian orang ramai yang ingin tahu.

Beliau berkata, bantahan itu adalah satu peringatan kepada peneraju syarikat korporat serta pemimpin negara bahawa Malaysia adalah negara berbilang kaum dan bahasa Tamil perlu dilayan sama rata.

Katanya, kebanyakan premis perniagaan dan produk, mempunyai nama-nama yang dicetak dalam bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris atau bahasa Cina, tetapi jarang sekali dalam bahasa Tamil.

"Kenapa mereka mendiskriminasikan bahasa Tamil?

"India mungkin kaum minoriti di negara ini tetapi kita masih merupakan salah satu daripada tiga kaum utama," katanya.

Krishnan berkata, beliau memutuskan untuk membantah seorang sahaja dan bukan membawa teman-temannya bersama-sama kerana tidak mahu menimbulkan masalah atau kekecohan.

"Jika saya datang ke sini secara berkumpulan, pihak polis mungkin akan bertanyakan tentang permit. Oleh itu, saya melakukan ini sendiri dan berharap untuk menghantar mesej kepada pemimpin-pemimpin negara ini, " katanya.

Krishnan berkata, rakyat perlu berhenti menyalahkan MIC bagi setiap masalah yang dihadapi oleh masyarakat India kerana ia merupakan tanggungjawab bersama masyarakat untuk menyelesaikan mereka.

"Jika kita mahukan sesuatu, kita perlu berani untuk meminta. Jika kita berdiam diri, tiada apa yang akan berubah, "katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain