Jakim Tidak Raih Keuntungan Daripada Sijil Halal - Jamil Khir - Semasa | mStar

Jakim Tidak Raih Keuntungan Daripada Sijil Halal - Jamil Khir

KUALA LUMPUR: Bayaran yang dikenakan untuk mendapat sijil pengesahan halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) adalah bagi menampung kos termasuk kajian dan ujian makmal terhadap produk yang berkenaan.

Sehubungan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, adalah tidak wajar bagi pengusaha membuat tuduhan Jakim meraih keuntungan daripada pengeluaran sijil tersebut.

"Di sini saya ingin menegaskan, Jakim langsung tidak mengambil sebarang keuntungan kepada sijil halal yang dikeluarkan tetapi kita hendak memastikan setiap kos dalam meluluskan sebarang sijil halal yang dikeluarkan ditanggung oleh pihak pemohon," katanya kepada pemberita, di sini Jumaat.

Jamil yang ditemui selepas menyerahkan sijil halal kepada Restoran Pelita Nasi Kandar berkata, Jakim mengenakan kadar berpatutan iaitu RM200 bagi industri kecil, RM400 untuk industri sederhana dan RM800 bagi industri berskala besar.

Katanya, kadar bayaran yang dikenakan adalah bagi tempoh dua tahun dan kelewatan membuat bayaran akan mempengaruhi proses lawatan pemeriksaan halal ke atas premis terbabit.

Sementara itu, mengulas isu berkaitan, Jamil khir berkata, semua pengusaha restoran nasi kandar di negara ini wajar mengikut langkah rangkaian Restoran Pelita Nasi Kandar dan mendapatkan sijil halal sebagai satu nilai tambah.

"Rangkaian Pelita Nasi Kandar merupakan rangkaian yang pertama berjaya melengkapkan kesemua 24 rangkaiannya di seluruh negara dalam mendapatkan sijil halal dan ini wajar dicontohi oleh pengusaha restoran nasi kandar yang lain," katanya.

Sementara itu Pengerusi Pelita Samudra Pertama Sdn. Bhd, Datuk Shamsuri Ahmad berkata, tidak sukar bagi restoran tersebut menepati kriteria yang ditetapkan Jakim.

"Pelita Nasi Kandar kini secara rasminya telah maju lebih ke hadapan dengan mendapatkan nilai tambah ini (sijil halal) apabila 247 item atau bahan makanan yang dijual di semua cawangan nasi kandar kami telah menepati garis panduan Jakim," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia