Mahkamah Persekutuan Tolak Rayuan Habeas Corpus Kolumnis Arab Saudi - Semasa | mStar

Mahkamah Persekutuan Tolak Rayuan Habeas Corpus Kolumnis Arab Saudi

PUTRAJAYA: Kolumnis akhbar Arab Saudi, Hamzah Kashgari Mohamad Najeeb, yang mencabar kesahihan penahanan dan penghantarannya dari Malaysia, gagal dalam rayuan di Mahkamah Persekutuan hari ini untuk menghidupkan semula permohonan habeas corpusnya.

Panel lima hakim diketuai Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum sebulat suara menolak permohonannya terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 22 Feb lepas yang menolak permohonan habeas corpus itu.

Dalam permohonannya, Hamza Kashgari, 23, secara alternatif menuntut satu deklarasi bahawa penahanan dan penghantarannya pulang adalah menyalahi undang-undang.

Selain Malanjum, panel itu terdiri daripada hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Yusoff, Datuk Suiyadi Halim Omar, Datuk Ahmad Maarop dan Datuk Jeffrey Tan Kok Wha.

Hamza Kashgari, yang dikhendaki oleh pihak berkuasa Arab Saudi kerana mendakwa telah menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW, berdepan dengan hukuman mati di negaranya sekiranya disabitkan atas kesalahan itu. Kolumnis itu ditangkap pada 9 Feb lalu di Lapangan Terbang Antabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang mana pada ketika itu dia dijadual dalam perjalanan ke Auckland, New Zealand.

Dia dihantar pulang pada 12 Feb lalu dengan menaiki sebuah pesawat khas atas permintaan kerajaan Arab Saudi.

Pada hari berikutnya, peguam Murnie Hidayah Anuar dan Mohd Afiq Mohamad Noor memfailkan permohonan habeas corpus bagi pihak Hamza Kashgari dengan menamakan Ketua Polis Negara, Ketua Pengarah Imigresen Malaysia, Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan Malaysia sebagai responden.

Pada 22 Feb lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan bantahan awal pihak responden untuk menolak permohonan Hamza Kashgari atas alasan isu habeas corpus telah menjadi akademik kerana dia tidak lagi berada di negara ini.

Dia kemudian memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Hamza Kashgari, yang menulis untuk akhbar 'Al Bilad' yang berpangkalan di Jeddah, dilaporkan telah mengeluarkan kenyataan yang menghina Islam pada sambutan Maulidur Rasul melalui twitternya menyebabkan kemarahan rakyat Arab Saudi. Pada prosiding mahkamah hari ini, panel hakim mendengar hujahan dari peguam perayu, Amer Hamzah Arshad dan pihak responden diwakili oleh Peguam Kanan Persekutuan, Amir Nasaruddin.

Amer Hamzah berhujah walaupun Hamza Kashgari telah dihantar pulang ke negara asalnya, namum wujud isu untuk mahkamah memutuskan.

Katanya Mahkamah Tinggi mempunyai kuasa untuk mendengar kes itu dan memutuskan sama ada penahanan dan penghantarannya adalah sah atau sebaliknya dan kemudian mengarahkan pampasan kerana menafikan hak asasi kolumnis itu.

Dalam pada itu Amir berhujah undang-undang menyatakan hanya remedi yang ada untuk seseorang yang memfailkan permohonan habeas corpus hanya untuk mendapatkan pelepasan dan pemohon tidak boleh menuntut relif yang lain.

Di luar mahkamah, Mohd Afiq memberitahu pemberita bahawa Hamza Kashgari masih dalam tahanan di Arab Saudi dan dia belum lagi didakwa.

Katanya beliau akan mendapatkan arahan susulan daripada keluarga Hamza Kashgari sama ada memfailkan saman sivil untuk mendapatkan deklarasi bahawa tahanan dan penghantaran anak guamnya itu adalah tak sah dan menuntut pampasan. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain