Kompaun Lebih RM100,000 Dikeluarkan Kepada 435 Orang Kerana Merokok Di Premis Kerajaan - Semasa | mStar

Kompaun Lebih RM100,000 Dikeluarkan Kepada 435 Orang Kerana Merokok Di Premis Kerajaan

KUALA LUMPUR: Kompaun berjumlah RM108,750 telah dikeluarkan terhadap 435 orang yang didapati melakukan kesalahan di bawah Praturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 kerana merokok di premis kerajaan dalam operasi yang di jalankan Kementerian Kesihatan pada 24 dan 25 April lepas.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Hassan Abdul Rahman berkata sebanyak 933 premis kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri termasuk agensi-agensi kerajaan dan pihak berkuasa tempatan diperiksa melalui operasi tersebut.

"Mana-mana orang yang tidak menjelaskan kompaun yang ditawarkan dalam tempoh yang diberi akan didakwa di mahkamah dan sekiranya disabitkan dengan kesalahan, mereka boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun," katanya dalam satu kenyataan, Khamis.

Sehubungan itu beliau mengingatkan para perokok supaya mematuhi peraturan larangan merokok dan tidak merokok di tempat-tempat yang dilarang.

Dr Hasan turut mengingatkan pihak yang menguruskan premis kerajaan mengenai tanggungjawab mereka di bawah peraturan itu untuk mempamerkan tanda larangan merokok di bahagian yang mudah dilihat pada premis serta memastikan tiada seorang pun merokok di dalam premis mereka.

Beliau berkata kegagalan pihak pengurusan premis mematuhi peraturan berkenaan boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan tidak melebihi satu tahun. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain