NFCorp Akan Fail Saman Fitnah Terhadap Pengarah Strategi PKR - Semasa | mStar

NFCorp Akan Fail Saman Fitnah Terhadap Pengarah Strategi PKR

KUALA LUMPUR: Perbadanan Fidlot Nasional (NFCorp) akan memfailkan saman terhadap Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohd Rafizi Ramli kerana mengeluarkan kenyataan berunsurkan fitnah berhubung dakwaan syarikat itu menggunakan pinjaman peribadi daripada bank bagi membeli hartanah mewah yang dibangunkan oleh KL Eco City.

Pengerusi NFCorp, Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail dalam satu kenyataan pada Isnin berkata, Mohd Rafizi didakwa menfinah menerusi sidang akhbar yang dibuat pada 7 Mac lalu.

“Tawaran pinjaman daripada sebuah bank untuk membeli beberapa unit pejabat di KL Eco City pada 23 Mei 2011 tidak diambil. Bank berkenaan kemudiannya menarik balik pinjaman terhadap pembelian lapan unit pejabat itu.

“Pembatalan tawaran pinjaman yang telah disahkan dalam surat daripada bank bertarikh 4 Januari 2012. Ringkasnya, tiada pinjaman yang dibuat,” katanya.

Sehubungan itu, Mohamad Salleh berkata, kenyataan yang dibuat oleh Mohd Rafizi itu adalah tidak benar, berunsurkan fitnah dan menipu.

“Tanpa membuat pinjaman, bagaimana ada pembayaran semula? Bagaimana (dakwaan) Rafizi Ramli boleh mengatakan saya telah gagal membuat pembayaran semula pinjaman peribadi untuk hartanah KL Eco City, adalah tidak berasas, tanpa merit, satu penipuan dan fitnah terhadap saya dan keluarga,” kata Mohamad Salleh.

Mohd Rafizi sebelum ini dilaporkan mendedahkan dokumen yang mendakwa Mohamad Salleh menggunakan dana yang diperuntukkan kepada NFCorp untuk mendapatkan pinjaman peribadi bagi membeli hartanah mewah di Kuala Lumpur.

Dilaporkan juga Mohamad Salleh mengakui membuat pembelian peribadi hartanah mewah di KL Eco City namun menegaskanpembelian hartanah peribadi itu dibuat tanpa menggunakan pinjaman bank seperti yang didakwa oleh Mohd Rafizi.

Mohamad Salleh memfailkan laporan polis terhadap Mohd Rafizi kerana memfitnahnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser