Kes Sosilawati: Empat Tertuduh Diarah Bela Diri - Semasa | mStar

Kes Sosilawati: Empat Tertuduh Diarah Bela Diri

SHAH ALAM: Keempat-empat tertuduh dalam perbicaraan kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya telah diarahkan untuk membela diri, selepas Mahkamah Tinggi, pada Isnin, mendapati bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan kes prima facie terhadap mereka.

Hakim Hakim Akhtar Tahir berkata sebab utama Sosilawati pergi ke Banting adalah untuk mendapatkan bayaran pendahuluan cek.

"Bagaimanapun, baki bank tertuduh (N. Pathmanabhan) menunjukkan jumlah yang tidak mencukupi.

"Ini adalah motif yang lebih mungkin (pembunuhan)," katanya.

"Tiga yang lain (mangsa Noorhisham, Ahmad Kamil, Kamaruddin) berada di sana di tempat dan masa yang salah. Mereka terpaksa dibunuh untuk menutup mulut," kata hakim.

"Saya berpendapat bahawa Sosilawati dan sahabat-rakannya mati, disebabkan oleh orang yang dituduh membunuh dengan niat memukul dan membakar mereka," kata hakim.

Sosilawati, 47, pemandunya Kamaruddin Shamsuddin, 44, pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38, dan peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dilaporkan hilang selepas mereka pergi ke Banting untuk perjanjian tanah dua tahun lalu.

Bekas peguam Pathmanabhan, 42, dan pekerja ladang T. Thilaiyalagan, 20, R. Matan, 21, dan R. Kathavarayan, 31, dituduh melakukan pembunuhan di Lot 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat, Banting, antara jam 8.30 malam hingga pukul 9.45 malam pada 30 Ogos 2010.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel