Rakyat Tidak Dapat Hidup Hanya Atas Janji Kosong Pembangkang - PM - Semasa | mStar

Rakyat Tidak Dapat Hidup Hanya Atas Janji Kosong Pembangkang - PM

KABONG (Sarawak): Datuk Seri Najib Tun Razak berkata rakyat tidak dapat hidup dengan harmoni jika terus terpedaya dengan pembangkang yang hanya pandai menabur janji bagi meraih sokongan undi setiap kali menjelang pilihan raya.

Perdana Menteri berkata pembangkang hanya mampu memperdagangan janji kosong dan selepas mendapat apa yang dihajati, mereka tidak mampu menunaikan janji kepada rakyat.

"Pembangkang mungkin boleh menjanjikan kita bermacam-macam...pada pilihan raya umum 2008, mereka buat banyak janji di Selangor tetapi hari ini kebanyakan janji itu tidak ditunaikan," katanya pada majlis pemimpin bersama rakyat yang dihadiri oleh 5,000 penduduk dari sekitar Kabong di sini, Jumaat.

Najib berkata berbeza dengan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang mana pemimpinnya sentiasa memastikan rakyat tidak kira di bandar mahupun luar bandar mendapat nikmat pembangunan secara adil dan saksama. Menurutnya agenda pembangunan yang dibawa kerajaan BN bukan untuk jangka masa yang singkat sahaja tetapi program yang jangka panjang yang berterusan.

"Agenda ini berpanjangan dan diperkenalkan oleh Allahyarham bapa saya (Tun Abdul Razak), namun ia tidak akan dilaksana jika tiada kesinambungan kepimpinan sebagai mana dalam BN hari ini dan kini sampai giliran saya untuk teruskan," katanya.

Prihatin dengan masalah penduduk luar bandar, Najib berkata kerajaan telah meletakan program pembangunan kemudahan asas seperti jalan raya, bekalan elektrik dan bekalan air bersih sebagai agenda penting dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

Katanya, jika rakyat terus memberikan mandat mentadbir negara kepada B Nuntuk tempoh lima tahun lagi, kerajaan boleh melaksanakan lebih banyak program memakmurkan rakyat dan ia bukan satu janji kosong.

"Kita minta mandat bukan semata mata kita gila kuasa, kita nak tipu rakyat tapi kerana kita ada agenda besar yang perlu diselesaikan," katanya.

Menurut Najib BN perlukan sokongan yang berterusan daripada rakyat Sarawak yang selama ini telah banyak memberikan kepercayaan kepada pucuk pimpinan BN.

Pada majlis tersebut, Najib mengumumkan projek pembinaan jalan raya dan perparitan bernilai hampir RM26 juta bagi kawasan Parlimen Saratok.

Projek jalan raya itu melibatkan Jalan Ulu Krian/ULu Awik (RM18 juta), Jalan Ulu Kabong/Station DID Sesang (RM5 juta), naik taraf jalan Kampung Melango dan Pagan Saratok (RM2.5 juta), jalan kawasan padi Lubok Nibong (RM950,000) dan projek perparitan di Kabong dan Nyabor berharga RM200,000.

Dalam pada itu, Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud berkata hampir 700 kilometer jalan baru dibuat di Sarawak di bawah NKRA dan ia membuktikan kerajaan BN tidak hanya bercakap kosong dengan rakyat.

"Bila Perdana Menteri (Datuk Seri Najib) mengumumkan NKRA dua tahun lalu, ia telah banyak memberi tumpuan kepada Sarawak dan Sabah dan banyak kemudahan seperti jalan, bekalan elektrik dan kemudahan air bersih dilaksana untuk rakyat," katanya.

Sementara itu, Anggota Parlimen Saratok selaku Timbalan Menteri Pengangkutan Jelaing Mersat berkata kawasan Kabong mempunyai protensi menjadi pusat penanaman kelapa sawit sekali gus boleh meningkatkan lagi pendapatan penduduk setempat. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia