Dakwaan CCF Berat Sebelah Tidak Benar - Dr Awang Adek - Semasa | mStar

Dakwaan CCF Berat Sebelah Tidak Benar - Dr Awang Adek

KUALA LUMPUR: Dakwaan bahawa Rangka Kerja Kolaborasi Komprehensif (CCF) antara Malaysia Airlines System Bhd (MAS) dan syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia Bhd berat sebelah tidak tepat, persidangan Dewan Negara diberitahu pada Rabu.

CCF adalah sebahagian daripada rancangan pemulihan MAS yang bertujuan menumpukan usaha memperbaiki operasi dan memperkukuh kewangan bagi menjadi syarikat penerbangan premier berdaya maju, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussein.

Katanya kerjasama ini merupakan transformasi baru yang akan menjurus kepada manfaat bersama serta peluang baharu selain turut memberi nafas baharu kepada MAS yang mengalami kerugian besar, untuk terus beroperasi.

"Ini pendekatan baharu diperkenal kerajaan untuk memastikan MAS berdaya saing dan maju pada masa hadapan.

"Kerjasama ini dilihat dapat memastikan operasi syarikat-syarikat tersebut, terutama MAS, dapat dilaksanakan secara efisien serta kos efektif," katanya semasa menjawab soalan Senator Abdul Rahman Bakar.

Awang Adek berkata semua pihak terlibat iaitu MAS, AirAsia dan AirAsiaX akan mendapat faedah daripada perjanjian itu, dan tiada pihak akan berada dalam kedudukan yang merugikan.

"Sesuatu kolaborasi tidak akan diteruskan sekiranya ada pihak tertentu mendapati ia merugikan, malah setiap bidang adalah tertakluk kepada kajian antipersaingan sebelum ia diteruskan," katanya.

Beliau berkata kerjasama ini bukan sahaja memastikan MAS kekal sebagai syarikat tersenarai yang dimiliki pemegang saham tempatan, malah untuk membantu membawa kepakaran serta pengalaman pengurusan yang dimiliki AirAsia ke dalam MAS.

"AirAsia melalui model perniagaannya berjaya membuktikan kejayaan, dengan a kecekapan operasinya telah menghasilkan keuntungan setiap tahun sejak 2003 hingga 2011," katanya.

Awang Adek berkata sehingga 16 April ini, pecahan pemegang saham utama MAS ialah Khazanah Nasional Bhd sebanyak 48.9 peratus, Tune Air Sdn Bhd (20.5 peratus) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (9.2 peratus).

MAS, AirAsia Bhd dan AirAsiaX Sdn Bhd, menyertai CCF pada 9 Ogos tahun lepas bagi meneroka pelbagai peluang kerjasama yang memberikan manfaat bersama dan bukannya penggabungan tetapi kolaborasi strategik antara ketiga-tiga syarikat penerbangan tersebut. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).