Orang Ramai Boleh Pastikan Kesahihan Doktor Pakar Tidak Lama Lagi - Semasa | mStar

Orang Ramai Boleh Pastikan Kesahihan Doktor Pakar Tidak Lama Lagi

SUBANG: Kira-kira 5,000 doktor pakar wajib mendaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia (MPM) di bawah pindaan terkini Akta Perubatan 1971.

Undang-undang yang dipinda memerlukan pakar mendaftar di pejabat pendaftar di bawah MPM.

"Orang ramai boleh merujuk kepada laman web pejabat pendaftaran untuk mengetahui sama ada seseorang doktor itu benar-benar pakar dalam bidang masing-masing," kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai selepas majlis pelancaran seminar Panel Penasihat Klinik Kesihatan, Sabtu.

Beliau berkata pendaftaran ini akan mencegah kes-kes seperti ahli kardiologi melaksanakan tugas ahli Ortopedik atau ahli dermatologi menjalankan pembedahan plastik walaupun tidak pakar dalam bidang itu.

Bagaimanapun, beliau berkata pendaftar tidak akan menghalang pakar daripada mendaftar sebagai pakar dalam pelbagai bidang perubatan jika mereka layak.

Liow juga berkata kira-kira 35,000 doktor perlu untuk memperbaharui lesen pengamalan tahunan mereka yang juga termasuk dalam sistem berasaskan mata untuk memastikan mereka sentiasa mengikuti perkembangan perubatan terkini.

"Sebagai contoh, mereka perlu menghadiri seminar atau konvensyen untuk menunjukkan bahawa mereka mengikuti perkembangan terkini dan konsisten memperoleh pengetahuan baru," katanya.

Beliau memberi amaran kepada doktor yang gagal untuk memperbaharui lesen tahunan mereka untuk tempoh enam tahun akan dihalang daripada menjalankan tugas dan dikehendaki menduduki ujian sebelum lesen baru dikeluarkan.

Beliau berkata peraturan baru ini adalah antara pindaan terhadap Akta Perubatan 1971 yang telah dibentangkan di Parlimen awal minggu lalu dan dijangka akan diluluskan pada persidangan akan datang.

Mengenai perkara berasingan, Liow berkata peranan 661 Panel Penasihat Klinik Kesihatan akan diperluaskan untuk menyelia program kesihatan berasaskan komuniti untuk kira-kira 2,000 klinik desa di seluruh negara.

Beliau berkata, panel terdiri daripada 9,896 sukarelawan, telah menerima sebanyak RM3.5 juta untuk pelbagai program.

Liow berkata sebanyak RM12 juta juga telah diketepikan untuk karnival kesihatan di peringkat daerah dan kampung.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain