Pindaan AUKU: Pelajar Berpolitik, Pegang Jawatan Fenomena Biasa - Semasa | mStar

Pindaan AUKU: Pelajar Berpolitik, Pegang Jawatan Fenomena Biasa

JOHOR BAHRU: Fenomena pelajar universiti terbabit dalam politik serta memegang jawatan dalam persatuan dan pertubuhan di dalam dan di luar kampus akan menjadi perkara biasa berikutan kelulusan Rang Undang-Undang Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 2012 (AUKU).

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, pembabitan pelajar adalah sebahagian daripada transformasi politik negara menuju ke arah kematangan rakyat.

"Oleh kerana akan menjadi kebiasaan, maka kita tidak perlu terlalu memberi fokus. Di Malaysia, kita telah terima hakikat bahawa kematangan rakyat sudah meningkat dan tahap penghayatan terhadap demokrasi juga sudah meluas," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program 'Wanita Dalam Keusahawanan Sosial' (WISE) dan seminar Keusahawanan Komuniti di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas tindakan sebilangan pelajar menyertai perhimpunan menuntut pemansuhan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Sementara itu, mengenai program WISE berkenaan, Mohamed Khaled, yang juga Anggota Parlimen Pasir Gudang berkata, ia bertujuan memastikan pelajar dan tenaga pengajar dapat menyumbang idea dan tenaga bagi pembangunan masyarakat.

Beliau berkata, pelajar yang terpilih untuk menyertai program berkenaan akan menggunakan sepenuhnya peluang mempelajari selok-belok perniagaan daripada keluarga angkat sekali gus mengaplikasikan apa yang telah dipelajari.

Katanya, program yang mendapat kerjasama daripada Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) itu bakal menyaksikan 200 usahawan AIM menjadi keluarga angkat kepada 400 pelajar terpilih dari seluruh Institusi Pengajian Tinggi (IPT)untuk menjalankan latihan bersama sepanjang satu bulan aktiviti itu dijalankan.

"Ia merupakan satu program keusahawanan sosial yang berkonsepkan program pemindahan ilmu mengenai kemahiran perniagaan daripada pelajar IPT kepada komuniti sahabat usahawan AIM," jelasnya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain