Tiada Konspirasi HKL, Polis Dalam Kematian Baharudin - Saksi

KUALA LUMPUR: Mahkamah Koroner pada Rabu diberitahu tidak berlaku konspirasi antara Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan pihak polis untuk menutup punca sebenar kematian pemandu teksi, Baharudin Ahmad, ketika menyertai perhimpunan haram pada 9 Julai, tahun lepas.

Pegawai Penyiasat Sarjan Mejar Razali Mahmud tidak bersetuju dengan cadangan peguam Patrick Dass, yang mewakili keluarga mangsa, bahawa beliau ditugaskan untuk menukar jantung Baharuddin dengan jantung daripada mayat lain ketika proses bedah siasat dilakukan pada malam hari yang sama.

Saksi ke-25 itu berkata pada malam itu, hanya jenazah Baharudin berada di bilik bedah siasat dan beliau berada di situ sepanjang proses bedah siasat berlangsung. "Saya tidak keluar dari bilik bedah siasat sehingga proses bedah siasat itu selesai," katanya pada perbicaraan inkues bagi menyiasat kematian Allahyarham Baharudin.

Razali, 50, berkata turut berada di bilik itu ialah pakar patologi HKL Dr Khairul Anuar Zainun yang dibantu Dr Ferwan Fairis Ab Karim, seorang pembantu perubatan hospital dan seorang jurugambar polis. Ketika ditanya Patrick mengapa anak Baharudin, Dr Ummi Mirza tidak dibenarkan masuk ke bilik bedah siasat itu, Razali berkata dia tidak tahu mengenai perkara itu.

Razali juga menafikan hasil siasatannya berat sebelah dan memihak kepada polis kerana setiap siasatan yang dilakukannya adalah berdasarkan kepada fakta. Razali juga berkata sudut fokus kamera litar tertutup (CCTV) di bangunan pusat beli-belah Avenue K pada hari kejadian telah sedikit beralih kerana tersentuh oleh pekerja bangunan.

Dia juga bersetuju dengan cadangan Patrick bahawa fokus CCTV yang teralih itu disebabkan tindakan oleh pekerja bangunan itu.

Inkues yang didengar di hadapan Koroner Zulkpli Abdullah bersambung pada 2 Mei. -BERNAMA

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia