Pelajar Cemerlang Tajaan Kerajaan Perlu Kembali Berkhidmat Kepada Negara - TPM - Semasa | mStar

Pelajar Cemerlang Tajaan Kerajaan Perlu Kembali Berkhidmat Kepada Negara - TPM

KUALA LUMPUR: Pelajar cemerlang yang menerima tajaan kerajaan untuk melanjutkan pelajaran di luar negara dinasihat supaya mengambil peluang untuk menyerlahkan potensi diri dan kembali berkhidmat kepada negara.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata ini kerana kadang kala, potensi seseorang individu hanya akan dapat diserlahkan apabila mereka diberi peluang.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata dalam mengharungi persekitaran global yang semakin kompetitif dan mencabar tidak mustahil generasi pelajar yang ditaja hari ini akan mencapai kejayaan yang tidak mampu dicapai ketika ini.

"Sehubungan itu, saya ingin berpesan kepada pelajar sekalian selaku generasi muda bahawa masa depan negara kita terletak di bahu anda semua.

"Oleh itu, gunakanlah peluang ini untuk belajar bersungguh-sungguh dan apabila tamat pengajian nanti, curahkanlah khidmat bakti anda kepada negara," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian surat tawaran Biasiswa Nasional kepada 50 pelajar yang mendapat A+ bagi semua mata pelajaran dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 di Institut Tadbiran Awam Negara di sini, Khamis.

Program Biasiswa Nasional yang hanya menaja 30 pelajar ketika dimulakan pada 2010, ditawarkan oleh kerajaan bagi membolehkan pelajar cemerlang melanjutkan pengajian ke universiti terkemuka dunia berasaskan merit akademik.

Muhyiddin berkata mulai tahun ini, kerajaan memutuskan untuk menambah bilangan penerima kepada 50 berikutan peningkatan ketara pelajar yang mencatat keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM lepas.

Timbalan Perdana Menteri berkata pelajar berkenaan akan ditaja daripada peringkat persediaan hingga ke peringkat ijazah pertama dalam pelbagai bidang pilihan mereka yang diiktiraf kerajaan di universiti dalam dan luar negara.

Beliau berkata tahun ini sahaja, kerajaan melalui Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memperuntukkan RM2.12 bilion untuk membiayai kira-kira 12,000 pelajar cemerlang mengikuti pengajian peringkat ijazah pertama sama ada dalam mahupun luar negara.

Menurutnya, pelbagai program penajaan JPA termasuk program Biasiswa Nasional dilaksanakan bertujuan memastikan negara mempunyai modal insan yang berdaya saing dan sekaligus mampu memenuhi keperluan guna tenaga negara.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain