Kazakhstan Sedia Terima Pelajar Malaysia - Semasa | mStar

Kazakhstan Sedia Terima Pelajar Malaysia

PUTRAJAYA: Kazakhstan bersedia menerima pelajar Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran ke negara itu, kata Presidennya Nursultan Nazarbayev.

Beliau berkata Kazakhstan juga bersetuju untuk terus mengadakan program pertukaran pakar dalam bidang akademik antara kedua-dua negara.

"Kami bersedia menerima pelajar dari Malaysia dan membincangkan perjanjian yang sesuai bagi 2,000 penuntut kami yang sedang belajar di sini," katanya pada sidang akhbar bersama selepas mesyuarat delegasi antara Kazakhstan dan Malaysia di sini, Rabu.

Nazarbayev dalam rangka lawatan dua hari bermula semalam dan ini merupakan lawatan negara ketiga beliau ke Malaysia dalam tempoh 16 tahun (selepas 1996 dan 2006), yang mencerminkan hubungan erat antara kedua-dua negara.

Pada mesyuarat hari ini, kedua-dua negara bersetuju menandatangani satu memorandum persefahaman (MoU) dalam bidang pendidikan. Malaysia diwakili Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, manakala Kazakhstan oleh Menteri Pendidikan dan Sains Bakhytzhan Zhumagulov.

Nazarbayev berkata beliau yakin kedua-dua negara akan menikmati masa depan lebih cerah dalam bidang pendidikan serta bidang lain seperti sumber mineral dan pelancongan.

Dua lagi MoU, iaitu mengenai pembangunan sumber mineral dan pelancongan, turut ditandatangani kedua-dua negara.

Bagi pemeteraian MoU pembangunan sumber mineral, Malaysia diwakili Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Douglas Uggah Embas, manakala Kazakhstan oleh Menteri Industri dan Teknologi Baru Asset Issekeshev.

MoU mengenai pelancongan pula ditandantangani Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen, manakala Kazakhstan diwakili Issekeshev. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain