Rakyat Malaysia Perlu Bersama-Sama Tangani Jenayah Siber - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Perlu Bersama-Sama Tangani Jenayah Siber

PUTRAJAYA: Semua rakyat Malaysia perlu menjadi sebahagian daripada penyelesaian kepada negara sekiranya mahu mengatasi ancaman jenayah siber yang semakin meningkat, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong.

Beliau berkata, negara mengalami kerugian sehingga RM2.75 bilion hanya dalam tempoh lima tahun dari 2005 sehingga 2010, dan keadaan itu hanya kelihatan semakin buruk.

Sebanyak 13,173 insiden berkaitan dengan isu keselamatan dalam talian dilaporkan pada 2011, meningkat 112.3 peratus daripada 6,204 insiden pada tahun sebelumnya.

Liew berkata, kajian menyatakan ancaman siber bukan sekadar menumpukan operasi perniagaan dan kewangan, malah turut melibatkan laman web Kerajaan.

Beliau menambah, ancaman terhadap laman-laman web Kerajaan adalah berbahaya kerana ia boleh melumpuhkan rangkaian maklumat yang kritikal dan seterusnya memberi kesan kepada pembangunan ekonomi dan kesejahteraan sosial rakyat.

“Statistik tersebut amat membimbangkan, dan kita perlu melakukan sesuatu mengenainya,” kata beliau pada sidang media selepas melancarkan forum mengenai Akta Jenayah Komputer 1997 di sini, Selasa.

Liew yang mempengerusikan Jawatankuasa Pembaharuan Undang-Undang Malaysia (JPUUM) berkata, walaupun terdapat Akta untuk menangani jenayah dalam talian, Kerajaan menyedari peranan yang dimainkan oleh masyarakat adalah penting bagi membangunkan dan memperbaiki dasar-dasar negara.

Beliau mengakui bahawa menggubal dasar kadang-kadang boleh menjadi satu proses yang kompleks, tetapi ia boleh dilancarkan dengan membenarkan akses maklumat kepada orang ramai, yang kemudiannya lebih memahami dan berupaya untuk menyumbang pandangan dan idea mereka.

Katanya, pembaharuan undang-undang merupakan satu isu yang sentiasa dibangkitkan, dan ia adalah objektif utama jawatankuasa untuk mendapatkan penglibatan rakyat dalam proses berkenaan.

Artikel Sebelum

PRU13: BN Sarawak Cadangkan Calon Baru

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain