“Sistem Rakan” Diperkenal Beri Motivasi Kepada Pejawat Awam Bermasalah - Semasa | mStar

“Sistem Rakan” Diperkenal Beri Motivasi Kepada Pejawat Awam Bermasalah

PETALING JAYA: Penjawat awam yang menunjukkan prestasi yang lemah akan dilatih secara khusus oleh mereka yang bergelar ‘rakan’ mulai bulan depan bagi memberi bimbingan dan motivasi kepada mereka.

“Sistem rakan” itu bertujuan untuk menjadikan perkhidmatan awam supaya lebih dinamik dan berfungsi dengan mensasarkan para pekerja yang mempunyai masalah dari segi sikap atau masalah-masalah lain sehingga menyebabkan mereka tidak produktif.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memuat naik garis panduan bagi sistem tersebut di laman webnya, sebagai inisiatif kepada unit pengurusan psikologi.

Ketua unitnya, Dr Aris Kasan berkata, “rakan-rakan” itu akan dipilih oleh jawatankuasa khas yang terdiri daripada kakitangan sumber manusia dan psikologi.

Beliau yang berkata demikian kepada The Star memberitahu mereka yang akan dipilih di kalangan lebih 4,500 penjawat awam yang telah dilatih dalam kaunseling untuk Kumpulan Bimbingan Perkhidmatan Awam yang sedia ada, di mana mereka mengadakan pelbagai aktiviti seperti sesi bina semangat.

"Sistem rakan ini akan melibatkan aktiviti pada tahap yang lebih bersifat peribadi seperti yang makan, menonton atau bermain permainan bersama-sama," katanya.

Program berkenaan, yang menyokong rakan sekerja Kumpulan Bimbingan Perkhidmatan Awam, akan mengenal pasti pekerja yang mempunyai masalah sikap, kerja, kewangan dan keluarga.

"Rakan-rakan ini akan memberi motivasi atau membantu dengan berkongsi pengetahuan dan pengalaman dengan mereka.

"Bagaimanapun, jika mereka mengesan terdapat isu-isu utama seperti masalah mental atau apa-apa bentuk ketagihan, mereka perlu merujuk rakan-rakan di jabatan kaunselor atau unit psikologi."

Bilangan rakan-rakan yang dipilih bergantung kepada keperluan setiap jabatan.

Dr Aris berkata, beliau akan bertemu kaunselor dari semua bahagian sekali pada setiap tiga bulan untuk mendapatkan maklum balas.

"Kami kemudiannya akan menjalankan kajian impak ke atas program untuk mengukur keberkesanannya," katanya.

Dr Aris berkata, jabatan itu juga akan meneliti kes seorang doktor pelatih yang ditemui mati di Hospital Kajang.

The Star melaporkan beberapa doktor pelatih bekerja keras dan dibuli sehingga menyebabkan kemurungan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain