Perbuatan Pemimpin Pembangkang Di Istana Negara Jadi Testimoni Sikap Mereka - Semasa | mStar

Perbuatan Pemimpin Pembangkang Di Istana Negara Jadi Testimoni Sikap Mereka

KANGAR: Perbuatan beberapa pemimpin pembangkang mempersenda dan mengejek Raja-raja Melayu menjadi testimoni mengenai sikap sebenar mereka, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, Sabtu.

Menurutnya, perbuatan semasa istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-14, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di Istana Negara pada 11 April lalu, adalah keterlaluan.

"Belum lagi berkuasa dah tunjuk kuasa mereka," kata Rais semasa berucap pada majlis perasmian Program Merakyatkan Seni dan Budaya, Komuniti 1Malaysia bersama masyarakat keturunan Siam peringkat negeri Perlis di sini, Sabtu.

Beliau turut menyifatkan sikap pemimpin-pemimpin pembangkang yang sebelumnya diberi penghormatan menghadiri istiadat itu sebagai mencabul negara mereka sendiri.

"Mereka tidak boleh diharap untuk menerajui pentadbiran negara ini," katanya.

Rais menasihati rakyat negara ini supaya mengamalkan budaya murni dan tidak mengikut gelagat pembangkang yang tidak menghormati Raja-Raja Melayu.

Beliau mengesyorkan pelbagai pihak termasuk Jabatan Penerangan, Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengadakan program yang boleh meningkatkan pengetahuan orang ramai mengenai asas perlembagaan negara.

Pengetahuan asas perlembagaan itu akan menjadikan rakyat lebih menghargai negara yang dihuni oleh masyarakat berbilang kaum dan budaya.

Di BAGAN DATOH, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pula mahu mereka yang terlibat didakwa sebagai satu pengajaran kepada generasi muda supaya tidak menghina institusi Raja-raja Melayu.

"Saya fikir ia harus disiasat untuk pengajaran kepada pemimpin generasi akan datang dan dijadikan panduan supaya mereka lebih matang dalam menangani perbezaan pendapat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Peduli Jujur Sinar anjuran akhbar Sinar Harian dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Parlimen Bagan Datoh.

Tindakan dan perbuatan pemimpin pembangkang itu adalah tidak wajar walaupun terdapat perbezaan fahaman politik yang dibenarkan dalam amalan demokrasi, katanya.

Di SITIAWAN, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata pihak berwajib perlu mengambil tindakan tatatertib terhadap mereka yang didakwa agar tidak dapat memasuki istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong lagi, pada masa akan datang.

Tindakan pihak terbabit adalah sebagai sesuatu yang mempersenda perlembagaan dan kedaulatan Raja-raja di negara ini. "Saya kesal sekiranya perkara itu benar-benar berlaku kerana keadaan seumpama ini seperti mencaci, menghina, mempersendakan Raja-raja biasanya kita dengar di luar tetapi ini di dalam istana yang mana kita telah dijemput untuk menyaksikan istiadat, tetapi bertindak sesuatu," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Mesra Rakyat bersama warga peserta Felcra di Perak di Perkampungan Felcra Lekir, Kampung Koh di sini.

Di ALOR GAJAH, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata sikap dan tindakan pemimpin pembangkang mempersenda dan mengejek raja-raja Melayu menggambarkan budaya dan hala tuju pembangkang sekiranya diberi peluang memerintah negara ini.

"Rakyat nilai sendirilah apa jenis budaya yang nak dibawa oleh mereka, kalau kita tidak hormat dia, dia marah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agong berkelompok cawangan Umno bahagian Alor Gajah di sini, Sabtu.

Dalam perkembangan lain, Mohamed Nazri berkata parti politik tidak sepatutnya menerima dana asing yang dilihat seolah-olah mencampuri urusan dalaman negara.

Katanya langkah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mengkaji mekanisme mengelak dana asing bagi membiayai parti politik dilihat baik dalam memastikan tiada pembabitan pihak luar dalam urusan politik negara. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain