Kerajaan Tidak Paksa Peneroka Beli Saham FGVH - Isa Samad

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak pernah berniat untuk memaksa peneroka membeli saham Felda Global Ventures Holdings (FGVH) seperti yang didakwa Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Pengerusi Felda Tan Sri Isa Abdul Samad berkata sebaliknya kerajaan hanya berpandangan bahawa peneroka wajar diberi peluang terlibat dalam transformasi Felda untuk menjadi antara syarikat perladangan terbesar dunia.

"Dalam proses penyenaraian, banyak syarikat menawarkan kepada pihak berkepentingan untuk membeli saham mereka. Malah adalah menjadi kebiasaan bagi syarikat terbabit mengatur pinjaman komersial bagi mereka yang berhasrat untuk membeli saham yang ditawarkan. "Jika Felda berbuat demikian, itu hanya kerana kami mahu mempermudahkan penyertaan peneroka bagi menikmati segala faedah daripada penyenaraian FGVH," katanya dalam kenyataan, di sini, Sabtu.

Malah katanya jika ada pembabitan bank komersial dalam proses itu, ia hanya kerana institusi berkenaan boleh menyediakan kemudahan yang memungkinkan pihak berkepentingan yang memerlukan bantuan kewangan membeli saham terbabit. "...tetapi sudah tentu mereka juga boleh membeli saham terbabit menggunakan duit sendiri," katanya. Isa berkata demikian sebagai mengulas dakwaan terkini PKR bahawa peneroka tidak akan menerima 'durian runtuh' sebaliknya akan dipaksa membuat pinjaman bagi membeli saham FGVH.

Mengulas lanjut, Isa berkata jika Felda berbuat demikian, opsyen saham yang ditawarkan adalah berbeza dan berasingan daripada 'durian runtuh' yang dijanjikan kerajaan.

Katanya durian runtuh' yang dijanjikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu adalah bagi menghargai kerja keras dan pengorbanan peneroka selama ini.

"Bagi peneroka yang berpuas hati dengan bayaran 'durian runtuh' mereka dan tidak mahu menyertai, kerajaan tidak akan memaksa mereka membeli saham terbabit," katanya. Isa berkata tindakan pembangkang yang berterusan mempolitikkan isu FGVH seolah-olah memperlekehkan pengorbanan peneroka selama ini.

Menyifatkan tindakan PKR tersebut sebagai tidak bertanggungjawab, Isa juga menyangkal dakwaan bahawa tanah yang dipajak kepada FGVH adalah milik Felda Plantations Sdn Bhd dan merupakan sebahagian daripada penyenaraian.

"Kami menyenaraikan FGVH (syarikat), bukan tanah. Lagipun tanah itu milik Felda 100 peratus bukan Felda Plantations Sdn Bhd," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain