Indonesia Tarik Balik Amaran Tsunami - Semasa | mStar

Indonesia Tarik Balik Amaran Tsunami

JAKARTA: Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) Indonesia menarik balik amaran tsunami yang dikeluarkan berikutan gempa bumi berkekuatan 8.7 pada skala Richter di Aceh, setelah beberapa gempa susulan reda pada malam Rabu.

"BMKG secara rasmi menamatkan amaran awal tsunami," kata Ketua Pusat Gempa Bumi dan Tsunami BMKG Suhardjono di Jakarta pada 7.45 malam setelah mendapat pengesahan bahawa kejadian gempa bumi itu tidak menimbulkan tsunami.

Pihak berkuasa sebelum ini mengeluarkan amaran awal tsunami kepada penduduk kawasan pantai di Aceh, Sumatera Utara, Sumatera Barat, Lampung dan Bengkulu, berikutan gempa bumi kuat itu.

Bagaimanapun, gempa bumi itu didapati hanya menimbulkan tsunami setinggi 80 sentimeter di Meulaboh, daerah Aceh Barat dan 60 sentimeter di wilayah Sabang.

Meulaboh termasuk wilayah yang relatif dekat dengan perairan Pulau Simeulue, tempat berlakunya gempa bumi kuat itu.

Sementara itu, pakar gempa bumi dari Universiti Andalas (Unand) Padang Dr Badrul Kamal Mustafa turut mengesahkan berakhirnya potensi berlaku gelombang tsunami pasca gempa di Simeulue, Aceh.

Beliau berkata berdasarkan kiraan had waktu berlakunya gelombang tsunami, ia dijangka tiba di Padang pada 7.32 malam waktu tempatan.

Bagaimanapun, Dr Badrul Kamal berkata beliau amat bersyukur tsunami tidak berlaku.

Aceh digegarkan gempa bumi berukuran 8.9 pada skala Richter di 364 kilometer ke barat daya daerah Simeulue. Gegaran kuat daripada gempa itu turut dirasakan negara jiran termasuk Malaysia dan Thailand. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Marcelo akui Real Madrid rindu Ronaldo

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"