Akta Baru Ganti ISA Hadkan Kuasa Menteri - Hishammuddin - Semasa | mStar

Akta Baru Ganti ISA Hadkan Kuasa Menteri - Hishammuddin

KUALA LUMPUR: Rang Undang-undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 dengan jelas akan mengehadkan kuasa menteri yang bertanggungjawab bagi menjaga hal ehwal dalam negeri.

Malah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, menerusi cadangan akta baru itu juga akan mengurangkan tempoh tahanan, menjaga kebajikan tahanan dan keluarga mereka tanpa menjejaskan keselamatan negara.

Menurut beliau, Rang Undang-undang tersebut dihasilkan dengan mengambil kira lima elemen utama selepas kerajaan mengumumkan untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960.

Tambah Hishammuddin, kerajaan juga turut berunding dengan semua pihak yang berkepentingan termasuk (Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Majlis Peguam dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ketika merangka rang undang-undang ini.

"Bila datang akta baru, kuasa menteri sekarang termasuk dalam akta baru.

"Rang Undang-undang ini juga menyatakan secara jelas seseorang itu tidak boleh ditahan atas fahaman dan tindakan politiknya. Semua ini dilakukan sejajar dengan perkembangan semasa tanpa menjejaskan keselamatan negara," katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini, Selasa.

Beliau mengulas mengenai Rang Undang-undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 yang dibentangkan di Dewan Rakyat untuk bacaan kali pertama pada Selasa.

Rang Undang-undang itu bertujuan memansuhkan ISA bagi mengawal ketenteraman awam yang ditimbulkan oleh ancaman keganasan, sabotaj dan pengintipan.

Selain itu Hishammuddin berkata penggubalan akta baru berkenaan adalah selaras dengan matlamat Pelan Transformasi Politik yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Sebelum ini, kerajaan turut memansuhkan Akta Kediaman Terhad 1933, Akta Buang Negeri 1959 dan Ordinan Darurat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain