Sembilan Syarikat Bas Sudah Terima Dana Sokongan - Syed Hamid - Semasa | mStar

Sembilan Syarikat Bas Sudah Terima Dana Sokongan - Syed Hamid

KUALA LUMPUR: Sembilan syarikat bas berhenti-henti telah menerima dana sokongan sementara berjumlah hampir RM4.5 daripada Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sejak Mac lalu bagi menyelesaikan masalah kerugian yang ditanggung pengusaha bas berkenaan.

Pengerusi SPAD Tan Sri Syed Hamid Albar berkata syarikat yang telah mendapat dana bantuan itu ialah Syarikat Kenderaan Klang Banting Berhad, Wawasan Sutera, De'alfa City dan Seranas dari Selangor; KR Travel and Tours Sdn Bhd dan Syarikat Rembau Tampin Sdn Bhd (Negeri Sembilan); Jalan Langgar Transport Company Berhad dan Kuala Kedah Transport Company Sdn Bhd (Kedah); dan Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan.

Syed Hamid berkata pada Disember tahun lalu, Kerajaan Persekutuan telah mengumumkan kelulusan dana berjumlah RM400 juta bagi membantu syarikat bas henti-henti yang sedang menghadapi masalah kewangan dalam meneruskan operasi mereka.

Katanya dana bantuan ini diuruskan oleh SPAD dan ini merupakan rancangan jangka pendek terhadap masalah yang dihadapi oleh pengendali.

"Sejumlah 51 syarikat telah menghantar permohonan. Bagaimanapun ada yang mengalami kelewatan memproses permohonan kerana tidak mengemukakan maklumat yang diperlukan termasuk maklumat berkaitan pengurusan akaun dan kewangan serta surat angkutan," katanya dalam satu kenyataan.

Syed Hamid berkata, sejak Januari lalu, sebanyak 13 sesi perjumpaan telah berlangsung di antara SPAD dengan pengendali bas seluruh negara berkaitan dana bantuan itu.

"Tujuannya adalah untuk menggalakkan lebih ramai pengendali bas untuk tampil memohon dana tersebut," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain