Program Transformasi Landasan Untuk Capai Taraf Negara Maju 2020 - Husni - Semasa | mStar

Program Transformasi Landasan Untuk Capai Taraf Negara Maju 2020 - Husni

IPOH: Program transformasi yang diperkenalkan kerajaan berjaya meletakkan negara di landasan yang betul ke arah mencapai taraf negara maju pada tahun 2020, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata, empat program yang dilancarkan sebelum ini menjadi formula penting dan asas di dalam memacu pertumbuhan ekonomi negara bagi mengeluarkan negara daripada krisis ekonomi dunia.

Beliau berkata, Program Transformasi Kerajaan (GTP), Transformasi Ekonomi (ETP), Transformasi Luar Bandar dan Transformasi Politik (PTP) merupakan formula penting kepada negara untuk mencapai pertumbuhan mampan.

"Seperti yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, pencapaian GTP telah mencapai sasaran lebih awal dan mencatatkan perkembangan lebih 100 peratus di dalam kesemua enam bidang yang telah ditetapkan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian komputer riba kepada pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Jati, Ahad.

Ahmad Husni berkata, formula yang digunakan ini berjaya meletakkan Malaysia di landasan yang betul dan mengikut sasaran walaupun dalam masa yang sama pertumbuhan ekonomi dunia tidak seimbang.

Katanya, pertumbuhan tidak seimbang ini bukan sahaja melanda negara-negara miskin dan yang tidak membangun tetapi sebaliknya turut memberi impak kepada negara besar dan berpotensi seperti Amerika Syarikat dan Eropah.

"Sekiranya masalah keseimbangan ini tidak dapat diselesaikan akan menjejaskan perkembangan ekonomi mana-mana negara terbabit," katanya.

Sebahagian negara-negara barat berhadapan dengan imbangan pembayaran defisit manakala negara-negara Asia yang diterajui China menikmati lebihan imbangan pembayaran, katanya.

Beliau berkata, begitu juga dengan negara G-20 yang masih mencari-cari formula bagi mengimbangi pertumbuhan ekonomi dunia yang kini menghadapi krisis.

"Dalam konteks negara kita, formula-formula ini perlu dilaksanakan dengan betul bagi memastikan perkembangan mengikut sasaran yang ditetapkan," katanya.

Oleh itu, katanya, semua program transformasi ini hendaklah seiring dan usahanya dilipat ganda supaya berjaya di dalam pertumbuhan pembangunan negara. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain