Hamidah Tempelak Pembangkang Pertikai Ac Mizal Dilantik Duta Tahun Melawat Perak 2012

IPOH: Pengerusi Jawatankuasa Industri, Pelaburan, Pembangunan Usahawan, Pelancongan, Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita negeri Datuk Hamidah Osman pada Isnin menempelak pembangkang yang mempertikaikan pelantikan pengacara popular Datuk AC Mizal sebagai Duta Tahun Melawat Perak 2012.

Beliau berkata perbuatan pembangkang yang tidak mengiktiraf AC Mizal sebagai anak jati negeri Perak kerana dilahirkan di Muar, Johor walaupun bapa pengacara itu adalah anak jati Perak, hanya memalukan diri sendiri mereka sahaja.

Sekiranya AC Mizal tidak diiktiraf sebagai anak jati negeri ini, maka kedudukan tujuh pemimpin pembangkang di negeri ini juga wajar dipertikaikan, katanya ketika menggulung perbahasan titah ucapan Pemangku Raja Perak Raja Dr Nazrin Shah ketika merasmikan persidangan Dewan Undangan Negeri Perak Ke-12, pada persidangan Dewan Undangan Negeri, Isnin.

"Saya ingin bertanya kepada anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Remis (Nga Kor Ming), adakah gugur takrif anak Perak kerana bapanya merupakan seorang guru di Kelantan ketika beliau dilahirkan di sana. Lebih menarik isu ini dibawa oleh Adun Titi Serong (Khalil Idham Lim Abdullah) yang saya difahamkan juga merupakan anak Kelantan.

"Malah, saya turut difahamkan ada tujuh rakan-rakan pembangkang yang mempunyai kad pengenalan selain 08 (Perak) iaitu Adun Jalong 06 (Pahang), Adun Pokok Assam 03 (Kelantan), Adun Changkat Jong dan Sungkai 05 (Selangor) dan Adun Tebing Tinggi 04 (Melaka).

"Kalau itulah yang menjadi permasalahan besar, saya harap atas semangat anak Perak yang dibangkitkan oleh Adun Titi Serong, semua calon-calon bukan anak kelahiran Perak termasuk Adun-Adun yang disebutkan tadi diharapkan tidak lagi diberi peluang untuk bertanding mewakili DAP, PAS serta PKR (di Perak) pada pilihan raya akan datang," katanya.

Hamidah turut menjelaskan bahawa pemilihan AC Mizal sebagai Duta Tahun Melawat Perak 2012 adalah atas rasa tanggungjawab dan keprihatinan beliau yang telah menawarkan diri untuk mempromosi Perak tanpa sebarang bayaran.

"Saya ingin tegaskan sekali lagi bahawa apa yang dituduh oleh Adun Pasir Panjang (Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaludin) mengenai bayaran sebanyak RM150,000 kepada Datuk AC Mizal selaku Duta TMP 2012 merupakan satu pembohongan," katanya.

Persidangan Dewan ditangguhkan ke satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain