Kami Perlukan Lesen Untuk Mula Operasi, Buktikan Tanaman Selamat - Lynas - Semasa | mStar

Kami Perlukan Lesen Untuk Mula Operasi, Buktikan Tanaman Selamat - Lynas

KUANTAN: Lynas menegaskan keperluan lesen operasi sementara (TOL) untuk memulakan operasi penapisan nadir bumi dan membuktikan bahawa ianya selamat, kata Pengarah Urusannya Datuk Mashal Ahmad.

Beliau berkata TOL itu akan membolehkan mereka menunjukkan bahawa angka operasi sebenar adalah sama seperti yang dikemukakan dalam permohonan Lynas 'untuk lesen tersebut.

"Pendirian kami sangat jelas. Kita perlu lesen dikeluarkan secepat mungkin kerana tumbuhan ini sudah bersedia dalam tiga minggu sementara mengambil masa satu bulan untuk membawa masuk bijih nadir bumi, " Mashal memberitahu The Star ketika dihubungi Jumaat.

Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) Raja Datuk Abdul Aziz Raja Adnan berkata pengeluaran lesen itu telah digantung, sementara menunggu pendengaran rayuan dari sekumpulan penduduk oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi pada 17 April.

Rayuan itu dijadual didengar di Agensi Nuklear Malaysia di Bangi, di mana Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili akan mendengar hujah daripada Pengerusi Selamatkan Malaysia Hentikan Lynas Tan Bun Teet dan tiga yang lain.

Mashal berkata sebarang kelewatan akan memberi kesan terhadap pembekal syarikat, 90 peratus daripada mereka adalah dari Malaysia.

"Kelewatan itu bukan sahaja menjejaskan Lynas tetapi juga pembekal bahan mentah kami dan pelanggan, yang seterusnya akan memberi kesan kepada keseluruhan rantaian bekalan," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain