Tiada Halangan Persembahan Balet Singapura - Semasa | mStar

Tiada Halangan Persembahan Balet Singapura

Oleh ISABELLE LAI PETALING JAYA: Kerajaan tidak mengharamkan cadangan mengadakan persembahan tarian balet dari Singapura di Pusat Seni Persembahan Kuala Lumpur (KLPac) hujung minggu ini, kata Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan menafikan laporan media di internet bahawa permit tidak diberikan kerana pakaian "sumbang".

Dalam twitternya petang Khamis, Dr Rais berkata beliau sering menyokong persembahan balet ini, yang menampilkan karya-karya klasik dan kontemporari yang akan diadakan di sini.

Beliau menulis di Twitter beliau @DrRaisYatim bahawa "The Illuminations Ballet oleh Singapore Dance Theatre tidak ditolak, tiada permohonan telah dibuat."

Bagaimanapun, beliau kemudian menjelaskan bahawa KLPac hanya menghantar permohonan permit kepada Agensi Pusat Kementerian Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (PUSPAL) petang Khamis.

Sebuah portal berita dalam talian melaporkan semalam bahawa sebuah organisasi tarian tempatan, MyDance Alliance berkata PUSPAL telah menolak permit.

Sementara itu, Bernama melaporkan seorang pegawai PUSPAL sebagai berkata bahawa terdapat kemungkinan beberapa salah faham oleh kumpulan yang mendakwa bahawa persembahan telah diharamkan.

Beliau berkata jawatankuasa PUSPAL akan menimbangkan permohonan itu, sambil menambah bahawa tiada masalah yang dijangka kerana permohonan yang serupa dua tahun lalu telah diluluskan.

Terdapat juga suatu notis di laman web PUSPAL berkata laporan oleh portal berita dalam talian adalah tidak tepat dan tidak berasas.

Dalam reaksinya, Penerbit Eksekutif dan Pengasas Bersama KLPac Datuk Faridah Merican berkata adalah malang apabila berlaku keadaan seperti ini.

Beliau berkata dokumen yang diperlukan secara peribadi telah dikemukakan oleh Pengurus Produksi KLPac Freddy Tan kepada PUSPAL pada 7 Mac.

Tan telah dinasihatkan pada 28 Mac bahawa penyerahan tersebut telah ditolak atas sebab "pakaian" dan "penghibur asing", tambah Faridah.

"Ia adalah jelas bahawa terdapat sedikit salah faham yang serius dalam siri acara ini yang membawa kepada notifikasi lisan PUSPAL, bukan kelulusan," katanya dalam satu kenyataan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain