Stesen TV, Radio Milik Kerajaan Diharamkan Siar Karektor Gay - Semasa | mStar

Stesen TV, Radio Milik Kerajaan Diharamkan Siar Karektor Gay

PETALING JAYA: Jabatan Penerangan telah mengharamkan siaran yang menunjukkan karektor gay, Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Maglin Dennis D'Cruz mengesahkan.

Beliau berkata pengharaman itu berkuat kuasa serta-merta tetapi hanya akan bermula dengan stesen TV dan radio milik kerajaan.

"Jika ia bermaksud membatalkan beberapa siaran, ia harus diikuti," katanya kepada The Star pada Jumaat, sambil menambah bahawa keputusan itu adalah untuk menyekat "pengaruh" Lesbian, Gay, biseksual dan transgender (LGBT) dalam masyarakat.

Beliau juga berkata keputusan itu akan diperluaskan meliputi stesen milik persendirian serta penyedia TV satelit.

Untuk produksi asing, beliau berkata Lembaga Penapisan akan membuang episod daripada rancangan TV dan menyekat filem berkarektor gay daripada ditayangkan untuk masyarakat tempatan.

Beliau merujuk kepada "arahan" yang dikeluarkan oleh Jabatan Penerangan pada halaman Facebook, Khamis.

"Berkuat kuasa serta-merta, radio dan stesen TV diminta untuk menghentikan siaran yang menampilkan gay, lelaki lembut serta ciri yang melanggar norma masyarakat agama kerana ini menggalakkan dan mempromosikan LGBT sekarang," kata arahan tersebut.

Walau bagaimanapun, pada tengah hari Jumaat, jabatan itu mencatatkan satu lagi mesej di halaman Facebook-nya, dan berkata mesej itu adalah semata-mata "topik perbincangan" di Bernama Radio 24 dan bahawa mesej itu ditarik balik dari laman stesen radio.

Walaupun timbul kekeliruan, Maglin berkata arahan itu masih berjalan dan satu garis panduan akan dikeluarkan dalam membanteras gejala LGBT di skrin atau gelombang udara.

Apabila ditanya mengenai program dan TV yang dihoskan oleh lelaki yang muncul dengan ciri kewanitaan, beliau berkata ia masih boleh diteruskan, "kerana mereka dilahirkan dengan cara ini".

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain