Bantahan Pembangkang Terhadap Laporan PSC Satu Muslihat Politik - Muhyiddin - Semasa | mStar

Bantahan Pembangkang Terhadap Laporan PSC Satu Muslihat Politik - Muhyiddin

GURUN: Parti-parti pembangkang sepatutnya menerima dan akur dengan laporan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Penambahbaikan Proses Pilihan Raya yang diluluskan oleh Dewan Rakyat dua hari lepas kerana wakil mereka turut terlibat dalam jawatankuasa itu, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata jawatankuasa itu ditubuhkan untuk mencari penyelesaian kepada beberapa perkara yang berkaitan dengan sistem pilihan raya di negara ini sebagaimana yang dikehendaki pembangkang juga.

"Ini dibuat secara teratur menerusi penubuhan jawatankuasa khas parlimen, bukan jawatankuasa biasa. Ia dibentuk atas kuasa parlimen," katanya kepada pemberita selepas perjumpaan khas bersama pemimpin peladang seluruh Kedah di Kilang NPK Fertilizer Sdn Bhd di sini Khamis.

Katanya beliau hairan dengan tindakan pembangkang yang menimbulkan kekecohan berikutan pembentangan laporan itu, kerana wakil mereka turut menyertai jawatankuasa itu bersama-sama ahli yang lain, yang akhirnya jawatankuasa itu mempersetujui 22 perkara.

"Tapi bila masuk Parlimen mereka buat hal, nak ada 'minority report'. Tak pernah berlaku dalam sejarah kita ikut sistem British ini ada 'minority report'. Kalau ada report, itulah saja reportnya. Report itu atas keputusan bersama.

"Mereka (wakil pembangkang) dalam jawatankuasa itu, bila bentangkan, mereka sendiri tak setuju...nak buat demonstrasi dan sebagainya. Itu muslihat politik," katanya.

Katanya laporan yang dibentangkan oleh pengerusi jawatankuasa berkenaan Datuk Dr Maximus Ongkili mengandungi 22 perkara yang mencakupi pelbagai hal dan tidak terbatas kepada tuntutan pihak pembangkang sahaja.

"Lebih luas daripada itu, itu semua untuk menambah baik. Soal pokok yang rakyat perlu lihat siapa yang benar-benar ikhlas nak cari penambahbaikan. Sebelum ini ada beberapa cadangan telah dibuat dan diterima oleh SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya). Kita terbuka dan memang ikhlas, dan itu yang dibentangkan," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

default image

Khaled Nordin Perjelas Komen Twitter

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain