Rampasan CD: Mahkamah Perintah Lengkapkan Penghujahan - Semasa | mStar

Rampasan CD: Mahkamah Perintah Lengkapkan Penghujahan

KUALA LUMPUR: Mahkamah Rayuan di sini memerintahkan kedua-dua pihak dalam kes membabitkan rampasan cakera padat (CD) mengenai ajaran Kristian yang mengandungi kalimah 'Allah' mengemukakan alasan untuk memeriksa balas bekas Menteri Dalam Negeri Tan Sri Syed Hamid Albar.

Panel tiga hakim yang diketuai oleh Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Ramly Ali, Hakim Datuk Abdul Wahab Patail dan Hakim Clement Allan Skinner menetapkan 9 Mei untuk menyambung perbicaraan dan memerintahkan pemohon, seorang wanita Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill dan Syed Hamid (responden) melengkapkan penghujahan mereka.

Hakim Abdul Wahab berkata dalam penghujahan itu, kedua-dua pihak harus memasukkan empat alasan termasuk siapakah yang harus diperiksa balas sama ada Syed Hamid, yang membuat keputusan itu pada 2008, atau Menteri Dalam Negeri sekarang, Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Tiga alasan lagi berhubung untuk memeriksa balas Menteri Dalam Negeri, penemuan dokumen yang disebut di dalam afidavit dan penemuan dokumen yang 'tidak' disebut di dalam afidavit.

Mahkamah Rayuan hari ini bersidang di Kompleks Mahkamah di Jalan Duta di sini.

Peguam Kanan Persekutuan Arik Sanusi Yeop Johari mewakili Syed Hamid dan peguam Annou Xavier mewakili Jill.

Pada 12 Julai tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan Jill untuk memeriksa balas Syed Hamid.

Pada Ogos 2010, Jill failkan permohonan untuk membolehkan peguamnya memeriksa balas Syed Hamid mengenai afidavit bersumpah yang difailkan oleh Syed Hamid berhubung permohonan semakan kehakiman Jill.

Beliau mahu memeriksa balas Syed Hamid atas alasan, antara lain, untuk mengetahui kewajaran tindakan bekas menteri itu menghalang pengimportan CD berkenaan, keputusannya bahawa kalimah Allah hanya boleh digunakan secara ekslusif dalam Islam.

Jill, seorang kerani, dalam permohonan semakan kehakiman itu menuntut tiga relif mengenepikan keputusan kementerian merampas CD terbabit; perintah mandamus untuk mengarahkan kementerian itu mengembalikan CD berkenaan; dan perisytiharan bahawa dia berhak memiliki, menggunakan dan mengimport penerbitan yang mengandungi kalimah Allah.

Pada 11 Mei 2008, kementerian berkenaan merampas CD itu daripada Jill mengikut Seksyen 9(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang.

CD berkenaan antara lain, mengandungi bahan bertajuk 'Cara Menggunakan Kunci Kerajaan Allah', 'Cara Hidup Dalam Kerajaan Allah' dan 'Ibadah Yang Benar Dalam Kerajaan Allah' yang dibawa dari Indonesia. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Zahrain Berkeras Kemuka Usul LGBT

default image

Giliran Idris Jala Pula Jadi Guru

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain