Mahkamah Putuskan Pada 12 April Bantahan Terhadap Saman Berhubung Lynas - Semasa | mStar

Mahkamah Putuskan Pada 12 April Bantahan Terhadap Saman Berhubung Lynas

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu menetapkan 12 April untuk membuat keputusan mengenai bantahan kerajaan terhadap permohonan kebenaran bagi semakan kehakiman difailkan oleh penduduk tempatan terhadap loji, Lynas Advanced Materials Plant di Gebeng, Pahang berkaitan lesen operasi sementara yang diberikan kepada Lynas.

Hakim Datuk Rohana Yusuf menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujah dari pihak-pihak berkenaan, Rabu.

Pada 17 Februari, sekumpulan 10 penduduk memfailkan permohonan dengan menamakan Atomic Energy Licensing Board (AELB), yang menyelia pengeluaran, permohonan dan penggunaan tenaga atom dan bahan radioaktif, Ketua Pengarah Kualiti Alam Sekitar dan Lynas Malaysia Sdn Bhd (Lynas) sebagai responden.

AELB telah menimbulkan bantahan awal berhubung permohonan kebenaran itu.

Di peringkat permulaan, peguam kanan persekutuan Noor Hisham Ismail yang mewakili AELB berhujah bahawa lesen yang dilululskan oleh AELB adalah "lesen operasi sementara" bagi mengeluar, memproses, membeli, memiliki, memegang, mengendali dan menyimpan bahan radioaktif yang dikeluarkan di bawah Peraturan (Pelesenan) Perlindungan Radiasi 1986.

Beliau berkata antara lain tujuan lesen sementara itu dikeluarkan kepada Lynas ialah untuk memberikan AELB peluang bagi menilai dan mengesahkan perisytiharan oleh Lynas mengenai langkah-langkah keselamatan dan operasinya.

Ia juga bagi menentukan Lynas membetul dan melakukan penambahbaikan kepada semua aspek keselamatan hasil proses penguatkuasaan yang dilakukan sepanjang tempoh lesen operasi sementara.

Dalam permohonan itu, penduduk berkenaan memohon perintah certiorari bagi membatalkan keputusan AELB pada 30 Jan bagi mengeluarkan lesen sementara kepada Lynas Malaysia.

Mereka juga memohon perintah bagi melarang AELB daripada mengeluarkan lesen sementara atau tetap kepada Lynas kecuali atau sehingga syarikat itu mengemukakan laporan penilaian lengkap mengenai kesan loji itu terhadap alam sekitar kepada Ketua Pengarah Kualiti Alam Sekitar dan sehingga laporan itu diluluskan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Zahrain Berkeras Kemuka Usul LGBT

default image

Giliran Idris Jala Pula Jadi Guru

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain