Bekas Polis, Dua Rakan Pencuci Kereta Dituduh Menculik - Semasa | mStar

Bekas Polis, Dua Rakan Pencuci Kereta Dituduh Menculik

SUNGAI PETANI: Seorang anggota polis yang digantung tugas dan dua pencuci kereta didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan menculik seorang lelaki pada 15 Mac lepas.

Mohd Rani Zakaria, 50, menghadapi pertuduhan itu bersama Jefri Abdullah, 28, dan Mohamad Shukri Ibrahim, 32, dikatakan menculik dan melarikan Zulkifli Dahlan, 23, untuk mendapatkan wang terbusan daripada keluarga mangsa.

Ketiga-tiga mereka mengaku faham pertuduhan yang dibacakan kepada mereka oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nur Ainida Mohd Nasir di hadapan Majistret Mohd Khairul Hafizuddin Ramli, dan meminta dibicarakan.

Anggota polis itu digantung kerja kerana terbabit dengan penyalahgunaan dadah ketika bertugas di Ibu Pejabat Kontinjen Negeri Sembilan.

Mohd Rani dan dua rakannya itu diberkas polis selepas menerima wang tebusan sebanyak RM40,000 yang diserahkan anggota keluarga mangsa kepada mereka berdekatan Plaza Tol Jalan Duta, Kuala Lumpur, dua hari selepas penculikan berlaku.

Ketiga-tiga mereka dituduh menculik Zulkifli pada kira-kira pukul 12 tengah hari 15 Mac di hadapan Hotel Akasia, Kuala Muda, Kedah, dengan niat menuntut tebusan RM40,000 dan mengurung mangsa di Hotel Istana, Klang, Selangor.

Mereka didakwa mengikut Seksyen (1) Akta Culik 1961 dan Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup serta sebatan sekiranya disabit kesalahan.

Majistret Mohd Khairul Hafizuddin menetapkan 25 April ini untuk sebutan kes dan tidak membenarkan ketiga-tiga tertuduh diikat jamin. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...